Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.29. 08:05

Egy kiszabadult izraeli túsz szerint Gázában mindenki terrorista

Az izraeli–palesztin háború 84. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztin-barát tüntetők az egykori World Trade Center helyén és a Wall Streeten tüntetnek New Yorkban, az Egyesült Államokban 2023. december 28-án

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Selcuk Acar

Dél-Afrika népirtás vádjával eljárást indít Izrael ellen a Nemzetközi Bíróságon

A Dél-afrikai Köztársaság sürgős végzést kért a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságtól (ICJ) annak megállapítása végett, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában – közölte a hágai bíróság és a dél-afrikai nemzetközi kapcsolatok és együttműködés minisztériuma pénteken.

Dél-Afrikát súlyosan aggasztja az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete, akiket megkülönböztetés nélküli erőszak ér. Folyamatos jelentések szólnak emberiesség elleni és háborús bűncselekmények elkövetéséről a térségben

– áll a minisztérium sajtóközleményében.

A keresetben felszólították a bíróságot, hogy adjon ki a gázai katonai műveletek felfüggesztésére irányuló ideiglenes végzést Izrael számára.

A népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény részes államaként Dél-Afrikának szerződéses kötelessége a népirtás megakadályozása – hívta fel a figyelmet a minisztérium.

Dél-Afrika november elején bejelentette: visszahívja diplomatáit Izraelből a Hamásszal vívott háború polgári áldozatainak növekvő száma miatt.

Öt évvel ezelőtt, 2018-ban az afrikai állam már visszahívta nagykövetét Izraelből, válaszul a ciszjordániai zsidó telepek bővítéséről szóló döntésre. A nagykövetséget lefokozták összekötő irodává, és azóta egy kis létszámú, alacsonyabb szintű diplomáciai személyzet működteti.

Észak-Izraelben ismét megszólaltak a szirénák

Az IDF jelentése szerint Észak-Izraelben ismét megszólaltak a szirénák. Október 7. óta Izrael és az Izrael-ellenes erők rendszeresen támadnak az ENSZ által meghúzott kék vonal felett, amely elválasztja Izraelt és Libanont.

Pakisztán a Gázával való szolidaritás jegyében betiltotta az újévi ünnepségeket

A gázai palesztinokkal való szolidaritás jegyében Pakisztán megtiltotta, hogy az országban nyilvánosan ünnepeljék az újévet. A kormány felszólította a pakisztániakat: ünnepeljék meg „egyszerűen” az eseményt.

Csütörtök esti televíziós beszédében Anvar-ul-Hak Kakar miniszterelnök személyesen jelentette be, hogy tekintettel a gázai helyzetre, a kormány megtilt mindenféle nyilvános újévi ünnepséget.

Újév napja munkaszüneti nap Pakisztánban, az új év érkezését rendszerint igen hevesen ünneplik, egyebek mellett tűzijátékkal és levegőbe leadott lövésekkel.

A pakisztáni nemzetet és az egész muszlim közösséget mélységesen elszomorítja az elnyomott palesztinok elleni népirtás, főként az ártatlan gyermekek lemészárlása Gázában és Ciszjordániában

– mondta a miniszterelnök.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyvereseinek október 7-i Izrael elleni, mintegy 1200 halálos áldozatot követelő támadásának megtorlásaként az izraeli hadsereg légicsapásokat és szárazföldi offenzívát hajt végre a Gázai övezet ellen, amelyekben a Hamász egészségügy-minisztériuma szerint már 21 ezren meghaltak.

Az Egyesült Arab Emírségek egyik emírsége, Sardzsa csütörtökön szintén betiltotta a hagyományos újévi tűzijátékokat „a gázai övezeti testvéreinkkel való szolidaritás és humanitárius együttműködés jegyében” – írta az emírség rendőrsége a Facebookon. 

Egy kiszabadult izraeli túsz szerint Gázában mindenki terrorista

A 21 éves Mia Schem ötvennégy napot töltött el a Hamász palesztin terrorszervezet fogságában. Most egy amerikai televíziónak adott interjúban mesélt megpróbáltatásairól, ahol azt is megindokolta, miért akarta elmondani e rossz élményeket.

Fontos volt számomra, hogy átadjam az igazságot a Gázában élő emberek viselkedéséről, és arról, hogy kik is ők valójában, és mit tapasztaltam meg ott 

– mondta.

Átéltem egy holokausztot, ott mindenki terrorista – tette hozzá.

Schem elmondta, hogy egy civil család tartotta fogva Gázában, miután október 7-én a Nova zenei fesztiválról elrabolták és karon lőtték – írta meg a Fox News.

„Egész családok állnak a Hamász szolgálatában” – mondta. „Hirtelen rájöttem, hogy egy család tart fogva. Elkezdtem kérdéseket feltenni magamnak”. Miért tartanak fogva egy családi háztartásban? Miért vannak itt gyerekek? Miért van itt egy nő? – tette fel a kérdést.

Schemet nemrég engedték szabadon egy fogolytúszcsere részeként az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes tűzszünet idején. Fogsága alatt a fiatal nőt egy állatorvos kezelte lőtt sebe miatt – közölték izraeli tisztviselők.

Újabb amerikai túsz vesztette életét

Az izraeli hatóságok a napokban megerősítették a második amerikai túsz halálát. Judi Weinstein Haggai 70 éves volt. Izraeli, amerikai és kanadai állampolgársággal rendelkezett. 

Weinstein Haggai az Orange megyei Goshenből származott, és 30 évvel ezelőtt költözött Izraelbe. A mészárlás során férjét, Gag Haggait is megölték. 

Izrael kiterjeszti műveleteit a Gázai övezet déli részén

Az izraeli hadsereg az X-en közzétett bejegyzésében közölte, hogy a Hamász elleni offenzívájában kiterjeszti a műveletet a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júnis térségében.

A hadsereg hozzátette, hogy egy Khan Júniszban történt incidens során azonosítottak egy tőlük mintegy 100 méterre lévő Hamász-tagot, és dróncsapást intéztek ellene.

Nem mindennapi videó került elő az izraeli háborúból

Az izraeli hadsereg az X közösségimédia-oldalon közölt egy felvételt, amelynek tanulsága szerint egy mecsetben elrejtett, a Hamász palesztin terrorszervezet által használt alagútrendszer egyik lejáratát tárták fel. 

Ez közvetlen veszélyt jelent mind az izraeli, mind a gázai civilekre

– áll a leírásban. 

A videó különlegessége, hogy a felderítő drón szemszögéből követhetjük végig a műveletet.

Intenzív tárgyalások folynak az izraeli túszok szabadon engedéséért

Izrael azon dolgozik, hogy kiszabadítsa az összes túszt – mondta csütörtökön Benjamin Netanjahu miniszterelnök, hozzátéve, hogy Katar és Egyiptom két külön javaslatot terjesztett elő az ügy előmozdítására – számolt be minderről a Jerusalem Post alapján a Magyar Nemzet.

Nem részletezhetem a tárgyalások állását. Azon dolgozunk, hogy mindannyiukat visszahozzuk. Ez a célunk

– mondta a túszok családjainak Netanjahu. A hozzátartozókkal való találkozóra a háborús kabinet ülése előtt került sor, amelyen a Katar és Egyiptom által az Izrael–Hamász-konfliktusban való közvetítésre tett javaslatokat vitatták meg. Egyiptom háromlépcsős tervet ajánlott Izraelnek és a Hamásznak a gázai konfliktus megoldására. Eszerint bevezetnének egy humanitárius tűzszünetet, meghosszabbítási lehetőséggel. Ezt követően megtörténne a túszok és a foglyok cseréje, a harcok beszüntetése, a harcjárművek kivonása és a további humanitárius segélyszállítmányok biztosítása.

Katar, amely a részleges megállapodásra összpontosít, hasonló javaslatot terjesztett elő.

Drónt és rakétát lőtt ki az Egyesült Államok a Vörös-tengeren

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy lelőtt egy drónt és egy ballisztikus rakétát a Vörös-tenger déli részén, amelyeket a húszi lázadók lőttek ki.

Nem történt kár vagy bejelentett személyi sérülés – közölte az Egyesült Államok.

Tüntetés New Yorkban

New Yorkban palesztinpárti tüntetők zárták le a World Trade Center bejáratát helyi idő szerint csütörtök kora este.

A helyszíni felvételek szerint több száz demonstráló jelent meg zászlókkal az épületnél az "Árasszuk el New York városát Palesztináért" címmel meghirdetett esemény keretében. A tüntetők az Izrael és a Hamász közötti háború végét, a palesztinok jogainak kiterjesztését követelték azon a helyen, ahol a World Trade Center korábbi felhőkarcolói 2001. szeptember 11-én merényletek következtében omlottak össze.

Pro-Palestinian protesters swarm Zuccotti Park, World Trade Center and Wall Street in New York City
Palesztinbarát tüntetők New Yorkban 2023.12.28-án
Fotó: Selcuk Acar / Forrás:  Anadolu via AFP

Palesztinpárti demonstrálók szerdán lezárták a New York-i John Fitzgerald Kennedy-repülőtérre vezető autóutat, valamint élőlánccal akadályozták a bejutást Los Angeles nemzetközi repülőterére is.

Az aktivisták a hatóságok kiérkezéséig akasztották meg az autóforgalmat, több utast arra kényszerítve, hogy gyalog induljon el a terminálok felé.

A tüntetők közül a rendőrök több mint hatvan embert tartóztattak le a két amerikai nagyvárosban szerdán.

New Yorkban karácsonykor is többeket őrizetbe vettek azok közül, akik a palesztinok mellett és Izrael ellen tüntettek az ünneplő tömegben, majd dulakodásban vettek részt.

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában