Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.28. 07:47

Mecsetek alatt bukkantak alagutakra Gázában

Az izraeli–palesztin háború 83. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli támadásban elveszített szeretteiket gyászolják palesztin férfiak Khan Yunisban, Gazában 2023. december 28-án

Forrás: Anadolu / AFP

Fotó: Belal Khaled

Sokan meghaltak egy izraeli bombázásban

Izrael a dél-gázai Rafhát bombázta. A támadásban a helyi szóvivő szerint 20 ember meghalt, 55 pedig megsérült. Egy helyi újságíró szerint a robbanásokban egy épület teljesen megsemmisült, amiben kitelepített palesztinok laktak.

Szóvivő: Egyiptom készített egy béketervezetet, de egyelőre várja a közvetlenül érintettek reagálását

Egyiptom készített egy tervet az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet közötti fegyveres konfliktus befejezésére, de az érintettek egyelőre nem reagáltak rá – közölte Dia Rasvan, az egyiptomi kormányzat szóvivője csütörtökön.

Hozzátette, hogy a dokumentum részleteit csak azután hozzák nyilvánosságra, ha választ kaptak a konfliktusban részt vevőktől. Egyúttal felszólította a feleket, hogy tegyenek engedményeket a fegyveres műveletek mielőbbi lezárása érdekében.

A tervezet célja, „hogy közelebb hozza egymáshoz az összes érintett álláspontját annak érdekében, hogy véget vessenek a palesztin vér kiontásának, a Gázai övezet elleni agressziónak, és helyreállítsák a békét és a stabilitást a térségben” – áll a szóvivő közleményében, aki szerint Egyiptom előzetesen meghallgatta valamennyi fél véleményét.

Rasvan annyit elmondott, hogy a terv három szakaszból áll, és része a felek közti tartós tűzszünet. Egyiptomi biztonsági források szerint a tűzszünetet 40 izraeli túsz és 120 palesztin elítélt szabadon bocsátása kísérné.

A tervezetben a beszámolók szerint szó van a Gázai övezet irányításáról is a fegyveres konfliktus befejezése után, és Kairó egy szakértői palesztin kormány létrehozását javasolja. Rasvan ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy „minden, a palesztin kormánnyal kapcsolatos ügy kizárólag a palesztinokra tartozik és az összes palesztin fél közötti megbeszélés tárgyát képezi”.

Két ausztrál állampolgár is meghalt a keddi dél-libanoni légicsapásban

Az ausztrál külgazdasági és külügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy két ausztrál állampolgár is életét vesztette a Dél-Libanont kedden ért izraeli légicsapásokban.

„Ausztrália bejrúti nagykövetsége kész konzuli segítséget nyújtani a családnak” – közölte az X közösségi oldalon Mark Dreyfus ausztrál külügyminiszter. Hozzáfűzte: Libanonra továbbra is utazási figyelmeztetés van érvényben.

Az NNA libanoni állami hírügynökség szerdán jelentette, hogy egy Bint Dzsbeilben, Dél-Libanonban található épület elleni izraeli légicsapásban kedden hárman vesztették életüket: a Hezbollah síita fegyveres csoport tagja mellett annak testvére, egy libanoni származású ausztrál férfi, valamint annak libanoni felesége. A csütörtöki közlés szerint a férfi azért ment vissza Libanonba Ausztráliából, hogy a feleségét elvigye az országból.

A keddi izraeli csapásokról szóló beszámolók idején még nem volt világos, hogy mindkét életét vesztő testvér rendelkezik-e ausztrál állampolgársággal.

A libanoni ENSZ-misszió (UNIFIL) szerdán azt közölte, hogy egy békefenntartójuk megsebesült, egy járművük pedig megrongálódott, amikor a dél-libanoni el-Tajbeh településen aznap egy fiatalokból álló csoport megtámadta a szervezet egyik járőrét.

Mecsetek alatt bukkantak alagutakra Gázában

Mecsetek alatt bukkantak újabb alagutakra az izraeli katonák a palesztinok lakta Gázai övezetben – jelentette be az izraeli katonai szóvivő csütörtökön.

Az egyik alagút lejáratára az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz egyik mecsetében találtak rá, ez a beszámoló szerint a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Nukba nevű kommandós egységének katonai bázisához vezetett. Az izraeli katonai szakértők szerint terrorista célokra, azaz harcok lebonyolítására és fegyverek átadására használták a létesítményt.

Az izraeli csapatok megsemmisítették az alagutat és a parancsnokságot.

A hadsereg szóvivője elmondta, hogy egy másik mecsetnél is alagutat és egy rakétavetőt találtak, az alagútban pedig számos megfigyelő- és harci állást.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy az izraeli hadsereg gázai hadműveletének kezdete óta 21 320-an meghaltak és 55 603-an megsebesültek az övezetben. Csak az elmúlt napon kétszáztízen vesztették életüket. Az evakuáltak száma elérte az 1,9 milliót.

Israeli attacks on Gaza continue
Izraeli támadásban elveszített szeretteiket gyászolják palesztin férfiak Khan Yunisban, Gazában 2023. december 28-án 
Fotó: Belal Khaled  / Forrás: Anadolu / AFP

Az izraeli hadsereg adatai szerint szerda óta negyvenkilenc katona sebesült meg a harcokban, ebből huszonhárman a Gázai övezetben. Utóbbiak közül hárman súlyosan, négyen közepesen, tizenhatan pedig könnyebben sebesültek meg, míg az övezeten kívül négyen súlyosan, kilencen közepesen és tizennégyen könnyebben. A Gázai övezetben a szárazföldi hadművelet kezdete óta 921 katona sebesült meg.

A hadsereg arról is hírt adott, hogy csütörtök délután Libanonból pilóta nélküli repülő hatolt be Izrael területére, de lelőtték. Emiatt Haifától északra a tengerparti városokban, köztük Akkóban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Szintén légiriadó volt a libanoni határ keleti részén, Kirjat-Smónában, miután Izraelre irányzott drónt észleltek.

ENSZ: Izrael "vessen véget a palesztinok körében elkövetett törvénytelen gyilkosságoknak"

Az ENSZ csütörtökön felszólította Izraelt, hogy "vessen véget a palesztinok körében elkövetett törvénytelen gyilkosságoknak" a megszállt Ciszjordániában, és jelentést tett közzé, amelyben elítélte az emberi jogok gyors romlását a térségben.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa közleményében azt írta, hogy a katonai taktikák és fegyverek alkalmazása, a szükségtelen és aránytalan erőszak alkalmazása, valamint a palesztinokat érintő, széles körű, önkényes és diszkriminatív mozgáskorlátozások alkalmazása rendkívül aggasztó.

Hozzátette: 

Az erőszak és az elnyomás intenzitása évek óta példátlan.

A jelentés felszólít a fegyverek és katonai eszközök rendőri műveletek során történő alkalmazásának azonnali beszüntetésére, a palesztinok önkényes letartóztatásának és bántalmazásának megszüntetésére, a mozgásra vonatkozó diszkriminatív korlátozások megszüntetésére.

A dokumentum továbbá foglalkozik az emberi jogok helyzetével a megszállt Ciszjordániában és az Izrael által annektált Kelet-Jeruzsálemben október 7., a Hamász által Izraelben végrehajtott véres támadás időpontja és november 20. között.

A terrortámadás által kiváltott háborúban 21 110 ember vesztette életét a Gázai övezetben, köztük 6300 nő és 8800 gyermek a Hamász-kormány egészségügyi minisztériumának adatai szerint.

A harcok elől délre menekült palesztin civilek ételosztáson a Gázai övezet Egyiptommal határos Rafah településén 2023. december 20-án 
Fotó: Hatem Ali / Forrás: MTI/AP

Izraelben a támadásnak mintegy 1140 halottja volt, többségük civil, az AFP francia hírügynökség legutóbbi hivatalos izraeli adatokon alapuló számítása szerint.

A Hamász mintegy 250 embert rabolt el, közülük 129-et még mindig a Gázai övezetben tartanak fogva Izrael szerint, amely a példátlan támadás megtorlásaként "megsemmisítést" ígért a Gázai övezetben 2007 óta hatalmon lévő palesztin iszlamista mozgalomnak.

A gázai szárazföldi offenzívában pedig eddig 167 izraeli katona halt meg, köztük három szerdán - közölte csütörtök reggel a hadsereg.

A vizsgált időszakban a jelentés szerint "meredeken megnőtt" a légicsapások és a menekülttáborokba és más sűrűn lakott területekre való behatolások száma, amelyek "halálos áldozatokat, sérülteket és jelentős károkat" okoztak a polgári infrastruktúrában.

Az október 7-ét követő hetekben a jelentés "a telepesek támadásainak erőteljes növekedését" állapította meg, "lövöldözésekkel, házak és járművek elleni gyújtogatások, valamint fák kitépése" formájában.

Türk egyben követelte: Izrael "tegyen azonnali, egyértelmű és hatékony intézkedéseket a palesztin lakosság elleni telepeserőszak megszüntetésére, vizsgáljon ki minden olyan erőszakos incidenst, amelyben telepesek és izraeli biztonsági erők vettek részt, biztosítsa a palesztin közösségek hatékony védelmét az erőszakos áthelyezés minden formájával szemben, és biztosítsa a fegyveres telepestámadások következtében elűzött pásztorközösségek visszatérését földjeikre".

Főbiztos egyben felszólította Izraelt, hogy biztosítson bejutást hivatalának az országba, amely jelentést fog készíteni az október 7-i támadásokról.

Az izraeli hadsereg lerombolt egy terroristabázist a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezetben lerombolt egy épületet, amelyből páncéltörő rakétákat indítottak a katonák felé. A hadsereg csütörtöki közlése szerint megölték a terroristákat és számos fegyvert szákmányoltak.

Az IDF csütörtökön nyilvánosságra hozta három szerdán elesett fiatal katona nevét. A Gázai övezet déli, illetve középső részének csatáiban vesztették életüket.

Egyiptomi források szerint szerdán 92, humanitárius segélyt és árut szállító teherautó lépett be Gázába Egyiptomból a rafahi átkelőn. A háború október 7-i kitörése előtt naponta átlagosan 455 áruszállító kamion látta el a gázaiakat az ENSZ adatai szerint. Szerdán 264 külföldi állampolgársággal rendelkező ember elhagyta az övezetet.

Az IDF, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és a rendőrség közleménye szerint egy repülőeszközzel megtámadtak Ciszjordániában, Dzseninben egy fegyveres "terroristacsoportot", amely az ott tevékenykedő izraeli katonákra robbanószereket, Molotov-koktélt és köveket dobált.

Palesztin jelentések szerint Ciszjordániában, Rámalláhban életét vesztette egy huszonéves fiatalember, és tizennégyen megsebesültek az izraeli katonákkal kitört összecsapásokban a város központjában.

A Vörös Félhold palesztin segélyszolgálat kilenc, közepesen vagy könnyebben megsebesült ciszjordániai palesztin fegyveresről számolt be a Dzseninben, Hebronban és Nábluszban folytatott tűzharcban.

Joáv Galant védelmi miniszter aláírt egy rendeletet, amellyel Izrael terrorszervezetnek nyilvánított Ciszjordániában öt pénzváltót. A biztonsági erők lerohanták a pénzváltók kilenc fiókját, melyekben elkoboztak a Hamásznak és az Iszlám Dzsihádnak szánt több millió sékelt. Letartóztattak mintegy húsz palesztint, mert azzal gyanúsítják őket, hogy a pénzváltók segítségével utaltak át pénzt a terroristaszervezeteknek.

Az Iraki Iszlám Ellenállás nevű iraki fegyveres csoport szerda este bejelentette, hogy megtámadott két izraeli célpontot a Golán-fennsíkon, illetve Észak-Irakban. Az iráni állami médiában közzétett üzenet szerint egy "létfontosságú célpont" ellen léptek fel Eliad térségében a Golán-fennsík déli részén. A csoport az Irán támogatta Iraki Hezbollah Brigádok nevű szervezet része.

Szerdán az IDF bejelentette, hogy egy Izraelbe bejutott drón a Golán-fennsík déli részén zuhant le, a Goláni Regionális Tanács pedig arról számolt be, hogy több épület megsérült, de emberéletben nem esett kár.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ Egészségügy Világszervezetének (WHO) vezetője X-fiókjában a Gázai övezet lakóinak súlyos humanitárius helyzetére hívta fel a figyelmet. "Napról napra nőnek a gázai háború sújtotta emberek szükségletei. Veszély, rossz egészségi állapot, éhség, szomjúság, menedék hiánya - ezek nem lehetnek emberek millióinak jellemzői. De sajnos azok" - írta, s az ellenségeskedések szüneteltetését és humanitárius folyosók létrehozását sürgette.

Palesztin asszony ül egy izraeli légicsapásban megsemmisült ház romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. december 27-én
Fotó: Hatem Ali / Forrás: MTI/AP

Franciaország Jordániával egyezteti a Gázai-övezetnek nyújtott humanitárius segítséget - közölte Emmanuel Macron francia elnök, aki telefonon beszélt szerda este Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a gázai helyzetről az elnöki palota közleménye szerint. Macron hosszú távú tűzszünet kidolgozására szólította fel az izraeli kormányfőt.

Macron "mélységes aggodalmát" fejezte ki az övezetben zajló harcok "magas civil veszteségei" miatt, és kijelentette, hogy "Izrael kötelessége megvédeni Gáza lakosait", és "minden szükséges lépést meg kell tennie annak érdekében, hogy véget vessen telepesek palesztinokkal szembeni erőszaknak, valamint a kétállami, önálló Palesztina létrejöttét meghatározó politikai megoldást veszélyeztető új ciszjordániai építkezéseknek".

Eli Kohen izraeli külügyminiszter csütörtök reggel kijelentette, hogy "amíg Recep Tayyip Erdogan Törökország elnöke, addig nem küldik vissza Ankarába Izrael nagykövetét." Kohen szerint Erdogan hálátlan, pedig februárban Izrael segélyt küldött a földrengés sújtotta Törökországnak, ahol tábori kórházat is nyitott. A török elnök szerdán Hitlerhez hasonlította az izraeli kormányfőt.

Nyilvános vita Irán és a Hamász között

Az Iráni Forradalmi Gárda szóvivője nyilvános vitába keveredett a Hamásszal a közösségi médiában az október 7-i Izrael elleni támadás okai miatt.

Irán támogatja a Hamászt, fegyverekkel és kiképzéssel látta el harcosait, bár nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy segített volna megtervezni az Izraelbe való behatolást, amely kiváltotta a legutóbbi háborút.

A félkatonai szervezet szóvivője, Ramazan Sharif azt mondta, hogy az október 7-i támadást megtorlásul indították el Kassem Szulejmáni tábornok halála miatt, akit egy amerikai dróncsapás ölt meg 2020-ban Irakban. Azt mondta, hogy a Hamász "al-Aksza vihar" kódnevű hadművelete "a bosszú egyik cselekménye" Szulejmáni meggyilkolása miatt.

Izraeli önjáró löveg a Gázai övezetben lévő palesztin célpontra tüzel a határ térségébõl, Dél-Izraelbõl 2023. december 27-én
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

A Hamász azonban azonnal visszautasította az állítást és kijelentette, hogy a műveletet a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet ért fenyegetésekre, valamint a "cionista megszállásra és annak népünk és szent helyeink elleni folyamatos agressziójára" válaszul indították.

Lassan lejár a diplomácia ideje

Benny Gantz izraeli belügyminiszter szerint meg kell változtatni a helyzetet Izrael északi határán, és a diplomácia ideje lejár.

"Ha a világ és a libanoni kormány nem lép fel annak érdekében, hogy megakadályozza az Izrael északi lakosaira való lövöldözést, és nem távolítja el a Hezbollahot a határtól, az izraeli hadsereg megteszi azt" – mondta egy sajtótájékoztatón.

A libanoni székhelyű Hezbollah régóta a Hamászhoz és az Iszlám Dzsihádhoz csatlakozik, és a legutóbbi, október 7-i konfliktus óta gyakran összecsapott az IDF-erőkkel az izraeli-libanoni határon.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában