Ősi

2017.08.27. 18:04

A népzene szeretetét hirdetik

Veszprém, Ősi - Több lovas fogat szállította a falun keresztül a rendezvényparkba az I. Nyárbúcsúztató Népzenei Fesztivál messziről érkezett vendégeit, szereplőit . Az ősi Vadrózsa citerazenekar szervezésében idén először a megye keleti részében fekvő , csaknem 2000 lakosú településén a nemzetközire emelkedett hétvégi népzenei fesztiválon látványos népi viseletekbe öltözött dalkörök találkoztak.

Jákói Bernadett

A hétvégén az ország különböző, de főleg az alföldi tájegységekből , sőt a határokon túlról érkezett citerás körök, együttesek mutatkoztak be, és adták elő vidám dalcsokraikat. A helyi Vadrózsa Citerazenekar már  1989 óta tervezte , ám idén baráti, családi, közösségi támogatással végre megvalósította  azt a közel 30 éves álmukat, hogy Ősiben  a népi zenei hagyományőrzők találkozhassanak és tapasztalatokat  szerezzenek  a népi muzsika szeretetének jegyében. Valamennyi résztvevőt a hagyományápolás, a népi kultúra őrzése és tisztelete hozta Veszprém megye keleti településére. Kotzó László polgármester is örömmel üdvözölte a kezdeményezést, és bízik abban, hogy a rendezvény szép hagyományokat teremt továbbra is a faluközösség életében. Báthory Tamás a Vadrózsa Citerazenekar vezetője elmondta, hogy a kezdetektől sok segítséget kaptak a szervezéshez.

A házigazda Ősi Dalkör bemutatkozása

A Szerbiából érkezett zentai dalosok  fellépésre várnak

A hat Báthory fivér alkotja a Vadrózsa Citerazenekart,.akik nemcsak a nótázásban, a programszervezésben is jeleskedtek

Lovasfogaton érkeztek a színpadra a fellépők, mint a bogyoszlói férfikar tagjai is.

Színpadon a kiskunhalasi Szilaj Citerazenekar Szűcs Sándor (balról a negyedik)  vezetésével

A 6 fiútestvérrel megálmodott citera együttes nagyon ritka  a népzenei körökben, kuriózumnak számít  a településen és környéken az, hogy  egyszerre egy egész család építse és őrizze szívvel, lélekkel a magyar folklór hagyományait. A nemzetközivé vált fesztiválra az ország különböző néprajzi tájegységeiből érkeztek citerakörök, kórusok, de a határainkon túli , történelmi magyarlakta teleülésekről , jelesül a szerbiai  Zentáról is fogadták az érkezőket: a világ legszebb dalnyelvén tisztelhetjük közösen saját népi kultúránkat, a magyar népzenei világon keresztül őrizhetjük a magyarság tudatunkat és a nemzeti  identitásunkat.  A  fellépő citerakörök  között a Veszprémet képviselő  Betty Barátai Speciális Népzenei Csoport is részt vett, és a rendezvény első csoportjaként mutatkoztak be a szép számú  közönségnek. A nyárbúcsúztató zenés kavalkád késő estig tartó közös, vidám hangulatú nótázással ért véget a helyi kultúrházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!