Otthon

2009.11.30. 16:04

Asztal kovácsoltvasból

Csabrendek - Vas és üveg. Törhetetlen és könnyen törő anyag. Kemény, nehéz, és szinekben pompázó, átlátszó tárgy. Látszólag csupa ellentét, pedig van bennük közös. Mindkettő a tűz terméke.

Tisler Anna

Csík Tamás kovács, Bardon Réka üvegműves nemcsak az életben társak, számos közös munkájuk is van, szerepeltek együtt kiállításokon. A fiatal alkotók Csabrendeken egy tágas, régi családi házban élnek. Mindkettőjük berendezte saját műhelyét. Tamás Budapesten született, Réka Csabrendeken nevelkedett.
 
- Ez a legutóbbi munkám, egy arénába lámpákat készítettem - mutatta az udvaron lógó hatalmas tárgyakat Tamás.

- Egyszerű, könnyen áttekinthető forma, mégis rengeteg munka van benne. Mielőtt hozzálátok a tervezéshez, megnézem a helyszínt, majd leülök, gondolkodom, számolok. Készítek több mázsás tárgyakat is, ott elengedhetetlenek a statikai számítások. Kedvelem a gótikus stílust.

Tamás pályázott a népművészet ifjú mestere címre. Tudását idősebb szakmabeliek segítségével gyarapítja. Mint elmondta, minden munka más, még több évtizedes gyakorlat után is találkoznak új dologgal.

Nemrég egy nagyon nehéz felkérést kapott. A nemeshanyi csipkét kellett elkészítenie vasból a község buszvárójára. Mint elmondta, komoly szakmai kihívásnak tartotta a feladatot. Műhelyében készülnek asztalok, gyertyatartók, csillárok, lámpák. Amit lehet, üveggel dekorálnak. Így készült nemrég egy dohányzóasztal is.

Az alkotók saját lakásukba is készítettek használati tárgyakat. Réka és a két hónapos Panni annál a kemencénél melegszik, amelynek ajtaja Tamás munkája, a lámpát pedig közösen tervezték.

Réka munkáinál a színekkel játszhat. Mint elmondta, már rengeteg színben és árnyalatban lehet készen kapni üveget. Az alapanyaggal viszont sokat kell dolgozni, mire az egyedi formát nyer. Fontos a harmónia, a látvány, amelynek összhangban kell lennie a funkcióval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!