Otthon

2010.08.09. 23:26

Nem szeretjük, mégis használjuk a klímát

Bár a felnőtt lakosság 60 százaléka szerint sokan túlzásba esnek a klímahasználatban, egy kutatás szerint mégis 63 százalék választja a hűsölésnek ezt a formáját.

Varga Ibolya

A légkondicionálók használatának a kellemes hűsítő hatás mellett számos negatív következménye is van, így például rengeteg energiát fogyaszt, emellett szemkiszáradást, megfázást is okozhat.

A KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatásából kiderült, hogy ennek ellenére a 18-64 évesek közel kétharmada választja a hűsölésnek  ezt a formáját, elsősorban a 25-35 év közöttiek és a fővárosban élők.

A klímát használók közül a legtöbben az autóban kapcsolják be a légkondicionálót (64 százalék), de minden második a munkahelyén vagy az iskolában, minden negyedik pedig még otthon is. 

Munkahelyen elsősorban a 25-35 év közöttiek és a felsőfokú végzettségűek veszik igénybe a légkondicionáló berendezéseket, míg otthon az 54 év felettiek, a nagyvárosban és fővárosban élők, valamint a felsőfokú végzettségűek. 

Míg az előbbi csoport jellemzően egy irodában tölti a munkaideje nagy részét, addig utóbbiak azok, akik megengedhetik maguknak a klímaberendezés otthoni beszerelését és fenntartását. Az autóban elsősorban a férfiak és a kisvárosban, falvakban élők kapcsolják be a légkondicionálót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!