Otthon

2010.11.16. 05:10

Silány, elavult zárakkal nem védhetjük meg lakásunkat

Veszprém - A megelőzésre, a karbantartásra esküszik László Tamás zárlakatos, mert egy zár mindig rosszkor romlik el.

Gajdos József

A veszprémi szakember szerint olajozással, zsírozással elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket, a zár jól működhet. Ha pedig időben kicseréltetjük az elavult zárakat, akkor egy biztonságosabb szerkezettel megelőzhető a betörés. Pár ezer forint kiadással sokkal több marad a lakásban, illetve a zsebünkben.

A betörők a lakótelepeken csak végigsétálnak a folyosókon és az ajtókra nézve látják, hol van régi, gyenge zár, hova lehet könnyen bejutni. Gyakran a szépen felújított és berendezett otthonokat sem védik megfelelően a lakók. Az elszánt bűnözők pedig megjegyzik maguknak a helyet és várnak a megfelelő alkalomra, majd 30 másodpercen, maximum egy percen belül behatolnak a lakásba hang és nyom nélkül. Sok bejárati ajtón most is a normál kulcsos, "soproni" zár védi a lakást vagy egy kilógó zárbetét, ez a betöréseknek az egyik oka, állítja évtizedes szakmai tapasztalatára hivatkozva László Tamás. A legtöbb gond azzal van, hogy nem megfelelő méretű hengerzárbetéteket szerelnek az ajtókba. Három milliméternél jobban kilógnak az ajtólapból, kívülről könnyű eltörni azokat. Ilyenkor kell egy belülről felcsavarozott zárvédő pajzs.

Abszolút biztonság nincs a szakember szerint sem, de egy jó minőségű zár riasztóval együtt megnyugtatóbb. A betörők dolgát megnehezíthetjük akár három zárral, de mivel a legdrágább autót a legjobb riasztóval is pillanatok alatt elviszik, a lakásoknál hasonló a helyzet. Idomított kutyával és jó szomszéddal kiegészített mechanikus védelemre már bólogat a szerelő.

Hiába kerestem, nem találtam sem interneten, sem kiadványokban olyan hirdetést, hogy nonstop ügyeletes zárjavító Veszprémben és környékén. László Tamás azt mondja, hogy ő nem hirdeti az állandó ügyeletet, de a telefonján éjjel-nappal elérhető. Előfordult már, hogy rendkívüli időpontban keresték: akadt éjjel tizenegy órai és hajnali fél kettes hívása. Az egyik betörés után volt, a másiknál az éjszakai műszakból hazatérő háromtagú család nem tudott bejutni a lakásába.

A problémás esetek túlnyomó része nem betörés miatti, az csak a zárjavítások és -cserék tizede. Nem jellemző a kulcs elvesztése sem. A leggyakoribb ok, amiért szerelőt hívnak: kint maradtam, bent ragadtam, elromlott a zár. A szerkezetek mozgó fémalkatrészekből állnak, kenni, olajozni kell őket. Figyelmeztet a karbantartásra a nyikorgó zár vagy a túl szorosan csukódó ajtó, ablak. Be kell állítani, mert rosszul illeszkedik, kopott! A jó minőségű zárak évtizedekig működnek kis odafigyeléssel. Sokat számít a helyes kezelés, de a régóta szolgáló zárakat érdemes kicserélni, már nem biztonságosak.

Jó minőségű, komolyabb védelmet nyújtó, biztonságos zárszerkezetek háromezer forinttól kaphatók A nagy áruházak olcsó, névtelen záraitól óv mindenkit a lakatos. Amióta egy nyugdíjas néni sírva felhívta, hogy nem tud kijönni a lakásából, mert a kezében maradt, szétesett a szomszédja által egy hónapja beszerelt olcsó zárbetét, azóta a szerelő a szaküzletet ajánlja zárvásárlásra. Figyelni kell a márkajelzésre, méretre, minőségre, védelmi szintre és a kulcsok számára. Régen a zárak csavarkötésűek voltak, most szegecselteket is árulnak. Szétszedhetők, de javítás után összerakni lehetetlen, holott csak egy apró alkatrészt kellene kicserélni bennük.

A szerelő figyelmeztet, ha valaki egyedül van otthon, akkor ne a hevederzárat, hanem csak a kilincs alatti zárat fordítsa rá az esetleges segítségnyújtás érdekében. A biztonsági lánc kinyitásával nincs gond, de problémás lehet a belülről fogantyús felső patkózár vagy a belül gombos hevederzár is. Idős, egyedül élő betegre kellett például rátörni az ajtót emiatt, de sajnos későn.

 

A megfelelő minőségű zár és zárbetét az ajtón biztosítói kikötés is betöréses lopás kártérítésénél. Érdemes a szerződésünket alaposan áttanulmányozni, hogy mikor fizet a biztosító. Már az alapvédettséghez minimum kettő, egymástól 30 centiméterre lévő zár szükséges. Kivéve a többpontos rúdzárakat. Az egyik biztosítási cég például minőségi cserénél fizeti az új zárat. Így a régi, elavult szerkezet kicserélése egy fillérbe sem kerül, sőt, még nő a lakás biztonsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!