Otthon

2010.12.06. 15:19

Szobanövények teleltetése

Veszprém - A hideg és fényszegény téli időszak a szobai növényeket is próbára teszi. A megrövidült nappalok miatt a fényellátást lehet a legnehezebben megoldani.

Varga Ibolya

Ilyenkor a nem túl fényigényes, szobai tartásra alkalmas növények is kevesebb fényhez jutnak, ami nem elegendő az új hajtások képződéséhez, a levélfejlesztéshez és a virágzáshoz sem. Ezért fontos elérni, hogy a téli időszakban a növények inkább ne is növekedjenek és virágot se fejlesszenek. A fényhiány ellenére tovább növekedő növények a tavaszi továbbfejlődésükhöz szükséges tartalék tápanyagaik rovására vézna, sápadt és betegségre érzékeny hajtásokat, leveleket és virágokat hoznak, melyek rendszerint a növény eredeti formáját elcsúfítják, ezért amúgy is  lecsípjük őket. Ez alól kivétel a télen hajtatott cserepes tulipán, jácint, hortenzia. 

A hőellátást úgy kell megoldani, hogy azzal gátoljuk a téli kedvezőtlen növekedést. Ez a növények alacsonyabb hőmérsékleten való tartásával oldható meg a leginkább, de a túlhűlés és a megfázás veszélyét kerülni kell.
 
Az öntözéssel is igazodni kell a téli viszonyokhoz. A növények növekedésének szüneteltetése, illetve lelassulása a vízigényüket is csökkenti. Annál kisebb a növények vízigénye, minél rosszabb a fényellátottságuk és minél alacsonyabb hőmérsékleten vannak, mert a kevésbé fűtött helyiségekben a növények kevesebbet párologtatnak. Elég hetente egyszer locsolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!