Otthon

2011.04.25. 16:51

Állatok a ház körül

Veszprém - Évszázadokon keresztül a lakóházak elmaradhatatlan része volt a baromfiudvar, melyben többféle állat élt, látta el a háziakat.

Varga Ibolya

A jól megépített és gondosan megtervezett baromfiudvarban a legalább tucatnyi tyúk mellett volt helyük a kacsáknak, ludaknak, galamboknak, nyulaknak, de még egy-egy hízónak is. A gyöngytyúk sem volt nagyon ritka lakó, pulyákát már csak a nagyon gondos háziasszonyok tartottak, mert a  csibéi nagyon kényesek. A baromfiudvarban hajdan bőven megvolt a család éves tojás-szükséglete, és a húst sem a boltban vásárolták.

Manapság kevés háziasszony vállalkozik arra, hogy levágja a baromfit, sok ápolt kertben kifejezetten a szépségük miatt tartanak egy-két állatot, melyek jobbára végelgyengülésben múlnak ki.  Falvalkban még inkább előfordul ma is, hogy tartanak néhány tyúkot, bár egyre kisebb rá az igény, ezt igazolhatják a napos baromfival foglalkozó vállalkozások is. Ez már nem nagy üzlet.

 


 
Népszerűbb lett viszont az utóbbi időben a  gyöngytyúk, mely annak ellenére, hogy  sok szempontból megtartotta vadmadár jellegét, jól tartható viszonylag szűk helyen is. Igaz, felül is zárt kifutóra van szüksége, mert különben elrepül, de megéri a fáradságot a vele való törődés, mert tojása is, húsa is nagyon finom, ünnepi eledel. Tartása a tyúkéhoz hasonló. A gyöngyös ijedős, félénk madár, a kert  legcsendesebb helyét igényli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!