Otthon

2011.05.03. 07:57

Értékálló berendezés - Nem elég az egyszeri átfestés, újjá is lehet varázsolni

Veszprém - Régi bútorok felújításának gyakori módszere volt egy időben, hogy olajfestékkel egyszerűen lefestették a megkopott pácolt, polírozott darabot.

Varga Ibolya

A legjobb persze az, ha a régi bútort a dédszülőktől vagy még korábbi őseinktől örököltük, és folyamatosan ápoljuk, tisztítjuk, felújítjuk, amikor szükséges. Ha nagyobb beavatkozásra van szükség, azt helyesebb szakemberekre bízni, de egy széket vagy egy komódot az ügyes ezermesterek is képesek újjávarázsolni.

Az utóbbi években ismét megbecsültté váltak a valódi, tömör fából készült bútorok, és sokan vállalkoznak arra, hogy eltávolítva a festéket, helyreállítsák őket. Hogy színezzük vagy pácoljuk a bútort, azt egyrészt az dönti el, hova szánjuk, és oda milyen szín illik a legjobban, másrészt az, hogy sikerül-e teljes mértékben eltávolítanunk az eredeti pácot. A százévesnél régebbi daraboknál olyan pácokat használtak, amelyek erősen belemaródtak a fába. Ha ezt nem sikerül teljesen eltávolítani, akkor mindenképpen érdemes pácolni, mert ezzel eltüntethető a korábbi színezőanyag.

A pácoláshoz mindenképpen használjunk kesztyűt, hogy ne hagyjunk zsíros ujjnyomokat. A pácot tiszta vízben vagy víz és alkohol keverékében kell feloldani a csomagoláson található utasítás szerint. Minél több vizet adunk hozzá, annál világosabb lesz a szín. De érdemesebb festéküzletben kikevertetni a kívánt színt, mert a próbák alapján is nehéz megállapítani, hogy sikerült-e a  megfelelő árnyalatot kikevernünk, ugyanis a nedves, de a már megszáradt pác is sokkal sötétebb árnyalatú, mint amilyen a végső olajos, viaszos kezelés után lesz. Egy székhez körülbelül fél liter pác kell. A bútor benedvesítése után ecsettel vagy szivaccsal visszük fel bőségesen a fapácot, egyenletes mozdulatokkal, száliránynak megfelelően, a függőleges elemeknél alulról felfelé. Majd töröljük le a felesleget.   Hagyományosan ezek után következik az olajozás, majd a viaszolás. Ezt a munkát egyszerűsíti az olaj-viasz emulzió használata, amellyel egy lépésben, sok időt megtakarítva vihetjük fel a tartós felületet biztosító anyagot. Ezzel ellenálló, víztaszító felület jön létre, amely nem szálkásodik, és a piszok sem tapad a felületére.

A kisebb darabokat célszerű elemeire szedni. Jegyezzük meg az összes elem, csavar helyét, ami erősen elhasználódott, azt pótoljuk újjal. Marassuk le az eredeti festéket. A feloldott festéket kaparjuk le. Semlegesítsük a felületet tiszta alkohollal vagy forró szappanos vízzel. Ezt követően először durvább, majd finomabb smirglivel csiszoljuk, majd alapozzuk és polírozzuk.  Végül összeszereljük.

 

Használjuk a védőfelszereléseket is

A festékeltávolításhoz a kézre gumi védőkesztyű, a szájra és az orra pedig légzőmaszk ajánlott. Széles ecsettel kell felvinni a festékeltávolító szert. Legalább fél órát kell várni, amíg kifejti a hatását. A legjobb, ha a szabadban végezzük a festék eltávolítását, vagy elvisszük a bútort egy ipari lemarató szervizbe. Simítólapáttal toljuk le a felpuhult festéket a felületről. Addig ismételjük a folyamatot, míg láthatóvá nem válik a fa szerkezete. Ha a régi bútoron díszített vagy profilírozott felületű lécek vannak, használjunk a simítólapát helyett inkább acélgyapotot vagy tiszta drótkefét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!