Otthon

2011.12.13. 06:04

Előtérben a földszínek

Tapolca - A beltéri burkolólapok divatja az utóbbi években teljesen átalakult. Minderről Jánosi Judit, tapolcai kereskedő tájékoztatta lapunkat.

Sámel József

Jánosi Judit szerint a burkoló lapok stílusa, de mérete is sokat változott. A legkedveltebb színek a meleg földszín árnyalatok, a natúr színek, barnák, vörösek, esetleg szürkék. Eltűnt a kék a zöld, utóbbi legfeljebb élénk, kivi zöld árnyalatban keresett, de csak a bevállalósabb fiatalok körében. Az élénk narancssárgával együtt inkább a modernebb lakásokban láthatjuk, például lilával párosítva.

A dekorcsempék pedig már nem vízszintesen, hanem függőlegesen díszítenek, ráadásul különféle szélességben és a minta változatos léptékében. Sőt, megjelennek egy szélesebb falfelületen is. Virágos tapéta mintával akár a nappaliba, de szerényebb változatban a hálószobába is belopják magukat. Léteznek olyan csempék, amelyekkel ezek a megoldások nem is tűnnek ridegnek, idegennek. Hiszen a felület ma már inkább a textilt idézi, a tapéta textúrát, famintát. Azok alapként is szolgálhatnak, amikor domború mintát nyomnak a csempére, akár fémből, vagy üvegből.



Kelendő még a retró minta. A klasszikus és a reneszánsz stílus pedig örök kedvenc, nem úgy, mint a harsány színek. A semleges árnyalatok örök darabok, azok mellett könnyebb aztán néhány évente a függöny, vagy a bútor színeit változtatni, míg a padlóét nehezebb. A márvány, mint anyag háttérbe szorult a burkolásnál, csak a klasszikus stílust kedvelők rajonganak érte. A gránit őrleményből készült kemény gres lap a keresett inkább. Az antikolt, koptatott stílus még tartja magát.

- Csak a fantázia szab határt, hiszen a gyártók változatos kínálatának köszönhetően ma már egyszerűbb csempékből is lehet mozgalmas tereket kialakítani. Nem árt persze, ha van fantáziánk, el tudjuk képzelni, hogy térben, nagyobb felületen hogy mutatnak egymás mellett egy szín különféle árnyalatú csempéi és kiegészítői. Egészen mozgalmas például a fekete és a fehér kombinációja színes virágmintás díszítéssel. Utóbbit nem túlzásba véve elegáns fürdőszobánk lehet. A beépített tükör és mosdó keretén visszaköszön a dekorcsempe, akár egy keskenyebb változatban. Olyan is van, hogy a változó szélességű csempecsíkokat egy táblára ragasztva vehetjük meg a mozaikhoz hasonlóan. A fugázást könnyíthetjük meg ezzel a vágott csempével, ugyanakkor izgalmas díszítést kapunk.

Olaszországban a nagyobb divatosabb

Olaszországban már bátrabban nyúlnak a nagyobb méretű csempékhez, az új dekorálási technikákhoz, nálunk még félnek tőlük a vásárlók. Pedig kis felületen is szépen mutat, ha nagy lapokkal burkolunk. Különleges hatást kelt, ha élcsiszolt csempét vásárolunk és azt szinte csak milliméternyi széles, úgynevezett zárt fugával alkalmazzuk - mondja Judit. Ha már a fugánál tartunk, meggyőződése, hogy annak színét jól meg kell gondolni. Rossz esetben ugyanis úgy hat, mintha felszabdalná a burkolt falfelületet. Szerencsésebb, ha beolvad a csempe színébe, illetve  nem üt el tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!