Otthon

2012.07.25. 07:03

Kuvik költ a csőben

Apácatorna - Barátom blogját nézegetve feltűnt, hogy megyénkben megtelepedett egy kuvikpár (Athene noctua), nem is akárhol, hanem a Marcal felett átívelő csővezetékben.

ifj. Vasuta Gábor

A csővezetéken pont akkora nyílás van, amelyen a kis termetű bagoly ki-be tud járni. A történet további érdekessége, hogy a költőhely Vas és Veszprém megye határán található, így a madár, ha gondol egyet, a Marcal egyik felére repülve megyénkben van, ha éppen mást gondol, akkor a szomszédos Vas megyében tartózkodik. Pár nap múlva, amikor feleségemmel a helyszínen jártunk, a bagoly éppen a vascső közepén ücsörgött, pont a megyehatáron. Közben tollászkodott, szemmel tartva a fészkelőhelyét és a fiókáit.


 
A kuvik költőállománya napjainkra nagyon megfogyatkozott, eltűntek azok a hodályok, istállók, ahol állatokat tartanak, amelyek táplálékban bővelkednek.

Hiába áll a költőhely, ha nincs állattartás, mert akkor nincs rágcsáló és rovar, így eltűnik a kuvik. Sőt, fogyatkoznak azok a csonkolt füzek, nagy odvas fák is, amelyekben korábban szép számmal költött madarunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!