Otthon

2012.08.07. 10:11

Változtak az állattartási szabályok

Veszprém - Augusztus 1-jén lép hatályba a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, mely leginkább az ebtartókat érinti. Nem lehet rövid a lánc, kicsi a terület, jövőre kötelező lesz megjelölni a kutyákat.

Varga Ibolya

Az új előírások értelmében kis testű ebeknek (melyek tömege nem haladja meg a  20 kilogrammot) legalább tíz, a húsz-negyven kilogramm közötti közepes testűeknek tizenöt, nagy testűeknek húsz négyzetméter területet kell biztosítani. Változnak a kikötve tartás szabályai is. Kis testű ebet legalább négy-, a közepes testűt hat-, a nagy testűt nyolcméteres eszközzel (lánc, kötél, egyéb) szabad csak megkötve tartani. Ezt is úgy kell megoldani, hogy ilyen nagy hőségben, mint ami mostanában is tapasztalható, a kutya árnyékos helyre tudjon menni, még ha meg is kötötték.

Fontos, hogy a kutyák küllemének megváltoztatása céljából fülcsonkítás nem, csak farokkurtítás lesz végezhető, az is csak az állat hétnapos koráig. Szintén újdonság, hogy az eb- (a macska- és görény-) kölyköket nyolchetes korukig kötelező lesz anyjukkal tartani.

A jogszabályváltozás leglényegesebb pontja, hogy 2013. január elsejétől a négy hónaposnál idősebb ebek már csak elektronikus transzponderrel (csippel) megjelölve tarthatók. Ennek értelmében a gazdáknak még öt hónap áll rendelkezésükre, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást. Az állatorvosok szerint a beavatkozás egyáltalán nem fájdalmas, viszont a beépített eszközön szerepelnek a gazda fontos adatai is, így könnyen megtalálja kedvencét, ha elkóborol.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény kimondja, hogy az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 forint összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az országos ebadatbázisba való regisztráció díját is - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!