Otthon

2013.01.14. 18:00

Kötelező az energetikai tanúsítvány

Január első napjától már az ötven négyzetméternél kisebb ingatlanokra is kell energetikai tanúsítványt készíttetni. A címke tartalmazza az épület energetikai besorolását, amit eladáskor, bérbeadáskor kötelező feltüntetni.

Varga Ibolya

Az energetikai besorolás nem új keletű, de  az év első napjától  a kis lakásokra is kötelező a megléte, csakúgy, mint az ötszáz  és ezer négyzetméter nagyságú hatósági, állami, közhasznú ingatlanokra. Az energetikai címke a besorolás mellett az ingatlan felújítási javaslatát is tartalmazza, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni.  Az energetikai tanúsítványokról központi nyilvántartás készül, és lesz minőség-ellenőrzés is. A  tanúsítványok alapján létrejövő rendszer az energetikai szempontból gazdaságosabb lakások felé terelheti a leendő tulajdonosokat és bérlőket. Ha egy kedvezőbb besorolás miatt értékesebb lesz, és emiatt drágábban tudják eladni az ingatlant, a környezeti megtakarításon túl pénzügyi szempontból is van értelme a befektetésnek.   Ha felújításon gondolkodunk, akkor is érdemes elkészíttetni az energetikai tanúsítványt. Ha önerőből újítunk fel, nem kötelező, ha azonban pályázati forrást  is igénybe vennénk a beruházáshoz, akkor szükségünk lesz a dokumentumra. Egyre több  az olyan pénzintézet, amelyik csak  a tanúsítvány birtokában ad korszerűsítésre hitelt.  A független energetikai szakértő, aki elkészíti a tanúsítványt, először felméri a lakás műszaki állapotát.

 

 

 

Rikk József energetikai szakértő elmondta, a  felújítások előtt is érdemes elkészíttetni a tanúsítványt (Fotó: Penovác Károly)


Tanácsot ad, melyek az  ingatlannak megfelelő korszerűsítési  lehetőségek. Nem áll kapcsolatban gyártókkal, ezért nem érdeke, hogy a megrendelőt  rábeszélje a drágább megoldásra.  Alternatívát adhat különböző mértékű felújításokra és az így várható megtakarításokra.  Tanácsot ad, hogyan lesz a felújítás megtérülése a legjobb.  Időtervet adhat a felújításra,  ami  többletköltséggel jár, de milliós nagyságrendű kiadás esetén a pontos tervezés behozza az árát.  A tanúsító az épület műszaki paraméterei alapján határozza  meg az elvi fogyasztását, besorolását és a felújítással  elérhető  megtakarítást.  Az energiaauditor a fogyasztási szokásokat is figyelembe véve ad beavatkozási javaslatokat.  A várható megtakarítást  akkor tudják a  legpontosabban  megbecsülni, ha az energiatanúsítványt és az auditot is  megrendelik.  A felmérésnek jó kiegészítője lehet egy hőkamerás felvétel, amivel  feltárhatók a szabad szemmel nem látható hőhidak, de  ez nem kötelező része az energetikai felmérésnek, és  nem is helyettesítheti az átfogó műszaki vizsgálatot. 





Az energiatanúsítvány  tájékoztat arról, hogy a vizsgált épület energiafogyasztása  milyen minősítést kaphat egy meghatározott skálán (A+-tól J-ig).  A tanúsítvány meghatározza és energiahatékonyság szempontjából minősíti - a fűtés, hűtés, használati meleg víz, mesterséges szellőzés és a világítás vizsgálatával - az adott épület fajlagos  energiafogyasztását. A számítások eredményeként kiállított energiatanúsítvány tíz évig érvényes.  Ára az ingatlan méretétől, típusától, földrajzi fekvésétől függően 8900 forinttól 40 000-ig terjed.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!