Otthon

2014.12.22. 16:35

Ünnepi gyertyaöntés

A gyertya a karácsonyi szezon talán egyik legrégebbi jelképének számít. Számtalan mese, legenda, dal fűződik ehhez az egyszerű dekorációs elemhez, ami többek között az adventi koszorú szerves részét is képezi.

Szabó Erzsébet

A gyertya utánozhatatlan hangulatát szerencsére otthon, akár maradék anyagokból is megteremthetjük, mindössze néhány perces kreatív munkával. A felhasználandó alapanyagok a legtöbb háztartásban megtalálhatóak.

A gyertyaöntéshez egy konzervdobozra, vízforraló edényre, valamint viaszra és kanócra lesz szükség. A hobbiboltokban beszerezhetünk viasztömböket vagy viaszforgácsot, de a félig elhasznált gyertyák is tökéletesen megfelelnek a célra. Utóbbiakat szabadítsuk meg a kanóctól, daraboljuk el, majd helyezzük a konzervdobozba! Ha sikerül egyben kiszabadítanunk a kanócot a gyertyából, úgy azt ismét felhasználhatjuk. Az odakészített edénybe töltsünk körülbelül öt centiméter magasan vizet, kezdjük el forralni, majd állítsuk bele a viasszal legfeljebb háromnegyed részt megtöltött konzervdobozt. A viasz forráspontja 60 Celsius fok körül mozog, így nem szükséges túl sokáig forralni.

Egyszerű és különleges gyertyákat is készíthetünk házilag
Fotó: Sipos Ottó Tibor

Amíg a viasz olvad, készítsük elő az általunk választott formát. Ez lehet fém, üveg, de akár hőálló szilikon is, ha a forma szája nem kisebb, mint az alapja, úgy a megszilárdult gyertya könnyen eltávolítható kihűlés után. Fontos, hogy a formába még a viasz átöntése előtt állítsunk kanócot. Érdemes a mécsesekből ismert fém lapocskát rárögzíteni, így a kanóc nem mozdul majd el a forma alján sem. Egy félbetört hurkapálcikát is használhatunk a kanóc megtámasztása, hogy ne dőljön el, amikor megtöltjük a formát.

Ha az viasz teljesen felolvadt, óvatosan öntsük a formába, igazítsuk meg a kanócot, majd dermesszük meg egy hűvös helyen. Ez a legegyszerűbb gyertyaöntési praktika.

Természetesen akadnak bonyolultabb, illetve kevésbé nehéz, de látványos végeredményt ígérő lehetőségek. A különböző színű viaszok felolvasztása során például könnyedén tudunk csíkos gyertyát készíteni, csupán mindig kell pár percet várnunk, hogy az előzőleg kiöntött réteg jelentősrészt megdermedjen. A forma jobbra-balra döntésével szintén érdekes küllemű gyertyára tehetünk szert, de illóolajokat is használhatunk. A viaszt ezen felül dúsíthatjuk gyógynövényekkel, más dekorációs elemekkel, bár utóbbit inkább akkor érdemes kipróbálnunk, ha díszítő célzattal készítjük a gyertyát, nem a meggyújtása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!