Otthon

2016.08.19. 13:28

Szavazzon: melyik a legszebb kert Veszprém megyében?

Veszprém - A legszebb kertek versenyére 26 nevezés érkezett, azok közül a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink itt szavazhatnak az első három helyezettre.

Tóth B. Zsuzsa

Ciprusok, rózsák, gyerekek - Somogyi-Barka Katalin, Márkó

Somogyi-Barka Katalinék családi háza körül folyamatosan gyarapszik, szépül a kert, az udvar. Katalin, aki maga tervezte meg, hogy mi kerüljön a kertbe, és hova. Nem bánják, hogy sok a munka a kerttel, inkább megosztják a feladatokat a klasszikus formában. A családfő elvégzi a tavaszi metszést, karban tartja a bukszusokat és permetez, amikor szükséges. Szereti a rózsákat, azt mondja, viszonylag kevés törődést igényelnek, de folyamatosan virágoznak tavasztól őszig. Óvják a Leyland tujákat, szép náluk a kagylóciprus, a koreai jegenyefenyő nagy becsben van tartva. Még a gyerekek is vigyázzák a kertet, saját virágaik vannak.

Itt a madarak is otthont találnak - Gasztonyi Erzsébet és Ágota, Ajka

Gasztonyi Erzsébet és Ágota kertjét a két hölgy, valamint Erzsébet férje gondozza. Erzsébet szerint figyelembe kellett venni a kialakításnál, hogy a családban mindig voltak kutyák, most éppen két pulijuk van. Fontos volt, hogy legyen életterük, de kárt ne tudjanak tenni a kertben. A másik szempont volt, hogy ne legyen mesterkélt, a lehető legközelebb álljon a természethez. Sikerült kialakítani úgy, hogy harmonikus legyen, jól érzi magát náluk a rhododendron, a selyemfenyő, a kínai kenderpálma, saját babér bokraikról szakítanak levelet a bablevesbe. A fügét cserépben nevelik, örömmel fogyasztják a gyümölcsét. Van gránátalmájuk, hatalmas virágokat hoz a yukka.

Nyár a kertben - Bosits Istvánné és férje, Veszprém

Bosits Istvánné és férje a kertet a négy unoka igényeinek megfelelően alakítja a kertet. A medence elmaradhatatlan, sokat vannak a még nyugdíjasan is dolgozó nagyszülőknél a gyerekek, kihasználják a pancsolót. Sok tujájuk van, a férj szenvedélye a nevelésük. Lelkesen nyírja őket még ha már létra kell is a munkához. A háziasszony a rózsákért rajong. Van zöldségféle is a kertben, a magas ágyás paradicsom palántái az egész család éves szükségletét fedezik, ami a paradicsomlevet és a lecsót illeti. Az idei nyárra üzemelték be a kemencét, amelyben finom kenyerek, húsok sülnek. Tavasztól őszig szinte a kertben élnek, a terasz melletti nyári konyhában van tűzhely, mosogató. Főzés közben a nagymama szemmel tarthatja a gyerekeket.

Különleges fenyők paradicsom - Pethő Zoltánné, Pápa

Pethő Zoltánné kertje a város szélén van. Férjével családi házban élnek, sok fenyő között. Úgy alakították a kertet, az udvart, hogy amikor kevesebb idejük van, akkor se sínylődjenek a növények. Csak díszkertjük van. Az öreg cseresznyefa alatt alakították ki a kerti grillezőt. Nagy segítségük az öntöző rendszer, amelyet egy szakértő kertész üzemel be minden tavasszal, amellett, hogy akkor le is permetezi, amit kell. Aztán már egész évben nem szorulnak a segítségére, viszont a kert telepítésekor is ő adott tanácsokat. Az volt a vágyuk, hogy ne a hagyományos sziklakert legyen sok apró növénnyel, hanem ilyen laza beültetésű, sok fenyővel, amelyek lassan nőnek. A kert mostanra elkészült, Pethőék azt mondják, elégedettek vele.

Szabadon nőhetnek a növények - Beke Márton, Sóly

Beke Márton és családja száz éves, felújított házban él. Az udvaron ma is állnak az öreg diófák, szép átmenetet adnak az erdő széli kert és az erdő között. Annak egy része a családé. A kerti tóban az aranyhalak jól érzik magukat. A családfő, a kertépítéssel, kerttervezéssel foglalkozó szakember és családja szereti a természetes anyagokat, így az udvaron, kertben sok a kő. Náluk a házra fut a szőlő, nem a borért tartják. A hatalmas tő jól árnyékol, szépen zöldell, látványnak is kellemes. Kicsit dzsungeles hatású a kert, burjánzanak a növények. A zöld gyep titka a rengeteg öntözésben és a műtrágyázásban rejlik a házigazda szerint.

Kedvenceik menedéke az udvar - Antal Béla és felesége, Balatonfűzfő

Antal Béláék kertjében a férj és a feleség ötletei valósultak meg, kétkezi munkájukat tükrözi minden. A tó a patak, a kis vízimalom, ami a kert dísze. Nagyon szeretik az állatokat. Halak úsznak a tiszta vízben, de az a békák otthona is, sőt, egy vadgalamb pár fészkel náluk évek óta. Illatozik a jázminbokor és a sok rózsa. A citromfát örökbe fogadták, amikor egy ismerős ki akarta dobni. A törpetujákat, bukszusokat nyírják, a törpefenyőt szintén. Szeretik a természetes dolgokat, a környezetbe simuló megoldásokat. A kertet éjjel nem vezetékes villany világítja meg, hanem a földbe szúrt napelemes kis lámpák. Beton helyett gyantás kavicsfelület borítja a járdát, az jól tisztán tartható.

A begónia a kedvenc - Kovács János, Ajka

Kovács János és családja a ház asszonya ötletének engedve csak díszkertet nevel a ház körül. A férj készítette a kemencét, amelyet gyakran használnak. Sok a cserepes virág, encián és lobélia kéklik, különféle leánderek virítanak, a gyönyörű begónia a háziasszony egyik kedvence. A legújabb a kefevirág, golgotavirág, murvafürt. Az esővizet felfogják a csatornából, így kímélik a pénztárcát. A beton használatát kerülik, szeretik a természetes anyagokat. Annak idején a tujákkal kezdték a kertészkedést, aztán készült a sziklakert. Nincs kertész ismerősük, de a család minden tagja kiveszi a részét a feladatokból.

Mázlisták birtoka - Schlacker Károly, Bánd

Schlacker Károly és családja kertje fantasztikus adottságú területen helyezkedik el. A több, mint négyezer négyzetméternyi terület Séd-völgyi idill. A házigazda beleszeretett a látványba, és abba, amit ki lehetett hozni a területből. Azóta építkeztek rá, leginkább a pihenésé a kert, de kevésbé az a házigazda számára. Szakértő nélkül, spontán alakítottak mindent, igaz Károly mezőgazdász végzettségű, volt rálátása. Amit lehetett, azt kihozták a telekből. Van itt nyílt tér, erdős rész, pihenő sarok, és a ház környéke is szépen kialakult. Mindennapi feladatot ad persze, szinte annyit télen is. Mindig van, ami lehullik, elszárad, kipusztul, túl nagyra nő. Túlnyomó részben a hazánkban honos fajokat telepítették, azon voltak, hogy a lehető legtermészetesebb legyen a környezetük.

Harmóniában a kutyával és a növényekkel - Vizl Mária és férje, Balatonalmádi

Vizl Mária és férje kertje harminc éve, a ház épülése óta folyamatosan érik, formálódik. A háziasszony igyekszik minden négyezetméterét, szegletét kihasználni. Azon vannak, hogy barátságos legyen, ugyanakkor megfeleljen a helyi viszonyoknak, a kutyának is. Mazsi nem is bántja a kertet, és bár a hátsó kertbe is bejöhet de tudja, hogy ott nem piszkíthat. Elfogadta ezt, a kert pedig így rendezett. Fontos, hogy harmóniában tudjanak együtt élni a kutyával, a növényekkel, a természettel. A pálmák a nyaralások emlékeit idézik. Amikor valamerre járnak és megtetszik egy ottani növény, igyekeznek beszerezni. Marcsi a közelmúltban egy kis mediterrán részt alakított ki a kertben a Görögországban vásárolt pálmákból.

Teknőcök és vadcitrom - Németh Tamás, Káptalantóti

Németh Tamás és családja udvaráról a Tóti-hegyre nyílik kilátás, de közelebb is akad nézni való, hiszen rengeteg virág, bokor díszíti a ház környékét. Némethék saját ízlésük szerint alakították a díszkertet, ha valahol láttak egy jó ötletet, azt igyekeztek megvalósítani, a katalógusokból, virágkertészetekből pedig mindig szívesen vásárolnak. Náluk a tóban telelnek a teknőcök az aranyhalak társaságában. De nem sok időt pihennek a tóparton gyönyörködve, vagy a szalonnasütőnél, mert mindig akad tennivaló a kertben. Igyekeznek a lehető legkevesebb vegyszert használni, csak a rózsákat permetezi Tamás, a vakond elkerüli a kertet, amióta a napelemes giliszta riasztó miatt nincs mit enniük itt. Tamás nyírja az örökzöldeket, sőt, még a vadcitromot is, amit a szomszéd már megkóstolt.

Szavazni szeptember 5., 20 óráig lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!