Otthon

2016.10.03. 12:29

Árvácska és krizantém

Tapolca - Lassan számíthatunk talaj menti fagyokra, itt az ideje, hogy az egynyári, elnyílt virágok helyére télállóakat ültessünk. Árvácskát, krizantémokat, télálló pozsgásokat, dérbabért, díszkáposztákat válasszunk, a virágboltokban széles a kínálat ilyenkor.

Tóth B. Zsuzsa

Ha az árvácska magját a még zöld magházzal együtt összegyűjtjük és elvetjük, számítanunk kell rá, hogy az csak jövő ősszel fog virágozni. Inkább most nyíló virágokat vásároljunk, ha gyorsan szeretnénk tartós sikert elérni. Az árvácskák közül már törpe változatot is kaphatunk, azok is rengeteg virágot hoznak, de bokrosabbak, mint a hagyományosak. Nem kényes, a félárnyékot szereti, általános vízigényű, de meghálálja a kiegyensúlyozott öntözést. A tűző napon könnyen megnyúlhat.

A krizantémokból sok színből és méretből választhatunk  Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Jó vízáteresztő talajba ültessük. Az árvácska nagy előnye, hogy nem csak ősszel, hanem késő tavaszig virágzik, míg felválthatjuk majd az egynyáriakkal. Népszerűek a rengeteg színben kapható krizantémok. Van köztük olyan, amelyik kiültetve jövőre is kicsi marad, másokat vissza kell vágni. A fagyokig virágzik, praktikus temetőbe, vagy nyaraló udvarára, hiszen nem túl vízigényes, szárazságtűrő növény, nem úgy, mint az árvácska. Viszont azzal ellentétben csak ősszel virágzik. Jó vízáteresztő talajba, virágföldbe ültessük. Ha azt szeretnénk, hogy egyetlen nagy virágot hozzon majd, akkor az oldalsó bimbókat csípjük le. Ha bokrosra vágyunk, olyan formára metsszük. A visszavágással várjunk tavaszig, mert a hideg időben a a jeges víz befolyhat a gyökerek közé és megfagyhat a növény.

 

 

 

HETI TIPP

Ültessünk hagymásokat!

A hagymás dísznövények, a nárciszok, jácintok, tulipánok, krókuszok ültetésével igyekezzünk. Amennyiben időben és megfelelő mélységre ültettük azokat, alkalmuk lesz beágyazódniuk a hagymáknak. Ahogy a régi öregek mondják, amikor a gyerek kimarad az iskolából, akkor kell felszedni az elvirágzott hagymásokat, és amikor újra iskolába megy, akkor kell elduggatni azokat. Persze, a tavasszal virágzottakat akár a földben is hagyhatjuk, de tanácsos legalább három évente felszedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!