Otthon

2017.08.21. 14:25

Gyerekszoba az óvodás vagy iskolás csemetének

Gyorsan eltelt a nyár, a napokban már kezdődik a tanítás, a kisebb gyerekek pedig újra óvodába mennek. De még van idő a szobájuk felfrissítésére, átalakítására a megváltozott igények szerint.

Tóth B. Zsuzsa

Sok szülő kapkod most levegő után, hiszen bár úgy tűnik, gyermekük még csak most kezdte az óvodát, szeptembertől mégis az iskolapadba fog ülni, a kisebbek pedig ovisok lesznek. Ha megállunk a gyerekszoba közepén és körbenézünk a milliónyi játék között, könnyen érezhetjük azt, hogy a helyiség többé nem alkalmas az új célok és feladatok ellátására. Pánikolni azonban egyetlen percig sem szabad! Egy csokornyi praktikus megoldás segíthet, ezeket érdemes figyelembe vennünk, ha gyerekszoba-átalakításba vágjuk a fejszénket.

A gyerekszoba funkcióit a fal színeivel is elkülöníthetjük egymástól

A szoba átalakítását kezeljük közös, kreatív feladatként, vonjuk bele bátran a kicsiket, hogy saját ízlésük és igényük szerint alakítsuk ki a teret. A legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, hogy külön területet alakítsunk ki az eltérő funkcióknak: legyen egy zug a játékhoz, a helyiség egy részében a pihenésé legyen a főszerep, egy másikban pedig a tanuláshoz szükséges környezetet teremtsük meg. Akár azt is megtehetjük, hogy gipszkartonozással alakítjuk ki ezeket a szobarészeket, így a végeredmény rendkívül látványos lehet, a kicsi pedig saját kis búvóhelyet is kaphat, ahol elmerülhet kedvenc játékában. Hasonlóképpen létrehozhatunk egy olvasósarkot, ahol kényelmes, nagy babzsákba kucorodva rögtön könnyebb lesz a tanulás vagy a kötelező olvasmányok ledarálása. A gipszkartonozást saját magunk is elkészíthetjük, ha azonban nem vagyunk rutinosak a feladathoz, érdemes a szép kivitelezés érdekében szakembert hívni a munkához. Ha a barkácsolás mellett döntünk, tervezzük meg a méreteket, készítsünk fa tartószerkezetet, hogy aztán arra könnyedén felcsavarozhassuk a gipszkartonlapokat. A válaszfalakba polcokat is készíthetünk szintén gipszkartonból, így egyszerre kapunk tér-elválasztót és praktikus tárolót. Egy gyors glettelés és csiszolás után pedig jöhet a festés, és máris új életre kelt a gyerekszoba. Ha ennél kisebb volumenű átalakítást szeretnénk, jó megoldás lehet, ha a funkcionalitást a színek használatával differenciáljuk. A játéksarok élénk, vidám színekben pompázhat, a pihenőhely környékén lágy, nyugtató színek dominálhatnak, a tanulósarokban pedig a kreativitást felkeltő színvilág jelenhet meg. Ügyeljünk azonban arra, hogy a különböző területek falfelületei összhatásukban is harmonizáljanak egymással.

Az íróasztal mellett jól jön egy polc, és a mesterséges megvilágítás is fontos
Fotó:Tóth B. Zsuzsa, archiv

Amennyiben nem szeretnénk festésbe és gipszkartonozásba kezdeni, válasszuk el a területeket különböző falmatricákkal. A játszósarokba mehetnek a kedvenc rajzfilmfigurák képei, az íróasztal fölé pedig rögzítsünk egy táblafestékkel lekent falapot vagy parafatáblát, amelyre a fontos információkat, vagy az órarendeket is fel lehet tűzni. Használhatunk kisebb térelválasztásokhoz egyszerűen mozgatható paravánokat, színes, játékos függönyöket, vagy két oldalról is pakolható, térben álló polcokat. Bármelyik megoldást is választjuk, ne felejtsük el az íróasztalt világos helyre, lehetőség szerint ablak közelébe tenni. Ha erre nincs mód, ügyeljünk arra, hogy az asztal jól megvilágítható legyen mesterséges fénnyel. Legyen helye az iskolatáskának, nagyobb gyerekeknél a később már a házi feladat megírásához, leadásához is szükséges számítógépnek, nyomtatónak, Törekedjünk arra, hogy minőségi alapanyagokat válasszunk. Ha nem vagyunk biztosak valamiben, ne féljünk tanácsot kérni a szakértőktől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!