hirdetés

2019.04.10. 16:02

Praktikus és trendi: a bárszék

A nyolcvanas években sok lakásban találkozhattunk a bárszékkel, mégpedig a szoba sarkában elhelyezett bárpultnál. Ma újra virágkorát éli ez a bútordarab, lépten-nyomon láthatjuk otthonokban, büfékben, irodákban egyaránt, ami nem véletlen.

Honnan indult?

A bárszék eredetileg azt a célt szolgálta, hogy amikor felhajtják a vendégek az italunkat – egy bárban vagy éppen egy kávézóban -, akkor ne a ‘pultot támasszák’, hanem arra az időre leülhessenek. Ezzel marasztalóbbá tették a helységet, további fogyasztásra biztatták a közönséget.

Ettől függetlenül a klasszikus bárszék nem olyan kényelmes, mint egy hagyományos szék egy éttermi asztalnál. Nem egy teljes menüsort szokás ezen ülve elfogyasztani, hanem használói csak lehajtanak egy italt, bekapnak egy szendvicset.

Az étkezőpult, és ezzel a magas székek hihetetlen mértékben elterjedtek az utóbbi években a büfékben, kávézókban, szendvicsezőkben. Legfőbb előnye ennek a kiszolgálási módnak, hogy helytakarékos, a vendégek sorba tudnak ülni például az ablak mellett – no és hangulatos is.

Munkaállomás és étkezőhely egyben

A vendéglátóhelyek után az otthonokban is elterjedt a bárszék használata. Az amerikai konyhás megoldás részeként sok helyen alakítottak ki a helység közepén levő konyhasziget részeként étkezőpultot.

A pultot használhatjuk ebben az esetben nagyon kényelmes felületként a konyhai munkához is – mivel egy asztalhoz lehajolgatni, és mondjuk úgy zöldséget tisztítani senki sem szeret -, és állva vagy ülve enni is tudunk ugyanitt. Miközben mindez lényegesen kevesebb helyet foglal, mint egy asztal.

Lehet úgy is étkezőpultunk, hogy mellette a nagyobb családnak a közös étkezésekhez egy étkezőasztal is rendelkezésre áll, és a pultnál mondjuk a reggelit költjük el.

Sokan szeretnek egy kávé mellett a pultnál ‘ragadni’ a munkavégzés idejére is. Ha kényelmesebb székre vágyunk, mert órákat töltenénk el a magaslati ülőhelyünkön, akkor az úgynevezett bárfotelek közül is válogathatunk. Ezek párnázottak, és minden esetben rendelkeznek háttámlával.

Az irodákban is kedveltek

A bárszékek, mivel nagyon keresettek, hatalmas választékban kaphatóak. Hozzáilleszthetjük ezeket a darabokat is otthonunk, konyhánk hangulatához.

Lehet minimalista, natúr fa magasított székünk, vagy éppen trópusi stílusú, netán éjszakai bár hangulatú. Egy irodába inkább a ‘professzionális’ megjelenésű, modern vonalvezetésű, kicsit semlegesebb darabok illenek. Ha kényelmesebb típust választunk egy munkahelyre, előbb-utóbb biztos mindig ‘befoglalja’ majd valaki arra az időre is, amikor dolgozik.

A legkomfortosabbak a forgó ülőrésszel rendelkező, és lábtámaszos darabok, ezeken biztos jó hangulatban fogunk kávézni és beszélgetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!