A mínusz 10 foknál hidegebbet nem bírja

2020.11.08. 07:00

Most vihetjük telelésre a leandert egy hűvös, mégis világos helyre

A leander jól tűri ugyan a néhány fokos fagyokat, mégis biztosabb, ha télre egy védett, hűvös, világos helyre visszük pihenni.

Tóth B. Zsuzsa

A leandert alaposan nézzük át teleltetés előtt, nehogy a kártevőket is bevigyük vele

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amennyiben bokrot szeretnénk nevelni a növényből, akkor egy évben többször is vissza kell vágnunk a hajtásait. Legjobb a teleltetés előtt. A nagyon erős metszést is jól tolerálja, több hajtást hoz és azokon több virágot. Amennyiben a hajtásait a levél töve felett visszametszik, akkor három, négy hajtást hoz, amelyeken még több virágot fejleszt.

A leander kifejezetten igényli a meleget, szereti a napsütést és a bőséges öntözést. Lehetőleg esővizet kapjon, és sok tápot. Főként a foszforellátásról gondoskodjunk, hogy gazdagon virágozzon. A mínusz tíz foknál hidegebbet nem bírja, elpusztul. A téli hideget legjobban plusz öt és tíz Celsius-fok között viseli el, télen havonta egyszer-kétszer kell csak öntözni. Teleltetés előtt vágjuk vissza a hajtásait, figyeljük meg, hogy a levelek fonákjain nem telepedtek-e meg a tetvek. Azok ellen permetezéssel védekezhetünk eredményesen.

A leandert alaposan nézzük át teleltetés előtt, nehogy a kártevőket is bevigyük vele Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ha elmúltak a fagyok, kitehetjük a növényt a szabadba, az egy-két fokos hidegtől semmi baja nem lesz. Kiültethetjük a kertbe is, az edényben nevelt töveket pedig évente, az idősebbeket két-három évente ültessük friss földbe. Jó minőségű, közepesen kötött talajt szeret. Szaporíthatjuk tavasszal, metszéskor, félfás, fás dugványokkal, ha azokat vízzel és homokkal töltött edénybe tesszük, ügyelve, hogy ne száradjon ki. Világos, meleg helyen egy-két hónap alatt eresztenek gyökeret a dugványok.

Az idősebb növények gyökerét is visszavághatjuk átültetéskor. Az elnyílt virágokat vágjuk le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!