Hogyan védekezzünk a spanyol csiga ellen?

A csigák közül nem mindegyik káros a kertben, sőt van olyan, amelyik kimondottan hasznot hajt.

Tóth B. Zsuzsa

Hatásosan felvehetjük a harcot a kertben a spanyol csigák ellen

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A jól ismert éti csiga alaptáplálékát zömmel a korhadó szerves anyagok teszik ki, csak jobb híján, alkalmanként kóstolja meg az élő, zöld növényeket. Viszont elpusztítja más csigák tojásait, egyszerre akár több százat is felfal.

Az igazi bosszúságot a kertben a spanyolnak nevezett, narancssárgás-barna színű csupasz csigák (Arion vulgaris) jelentik, amelyek megtermett élő példányaitól a nagyobb madarak is visszarettennek. Szerencsések vagyunk viszont, ha laknak a gyümölcsösünkben, veteményesünkben sünök, békák, lábatlan gyíkok, amelyek a vakonddal egyetemben nem utasítják vissza a spanyol csigát mint táplálékot.

A tapasztalat szerint a növények közül a páfrány, a paradicsom és a feketeribiszke riasztja ezeket a csúszómászókat. Állítólag az erősen aromás illatú fűszernövények nem tartoznak a kedvenceik közé, de ez sem szentírás, mert a csomboron, a kakukkfüvön ugyan nem él meg a nyálkás testű betolakodó, de a mellettük levő mentát és citromfüvet vígan legeli.

Hatásosan felvehetjük a harcot a kertben a spanyol csigák ellen Fotó: Shutterstock

A spanyol csigák őshazájában, az Ibériai-félszigeten más módon védekeznek: apróra tört tojáshéjjal, fahamuval szórják körül a zöldségágyásokat. Az éles tojáshéj és a hamu maró hatása megöli a csigákat. Több országban a nagyobb veszélynek kitett növények köré száraz fűrészporból, kemény homokból, tört nádszálból, fenyőtűből készítenek elhárítósávokat.

A legdekoratívabb látvány a hófehér, éles díszkavicsos úttal körbevett veteményes. A csigakerítés svájci találmány, horganyzott lemezből, a felső élét a csigatámadás irányába visszafordítva mi magunk is elkészíthetjük. Meglepően hatásos, a puhatestűek ugyanis nem tudnak az éleken átmászni. Kertészeti szaküzletben nálunk is kapható a profi csigakerítés. Olyan műanyag szalagokból áll, amelyekbe két vékony huzalt vezetnek. Ezeket egy kisebb akkumulátor helyezi törpefeszültség alá, amely, ha hozzáérnek, alaposan megüti a csigákat, akárcsak a villanypásztor a teheneket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!