Pápa

2011.12.14. 09:36

Havasi ménesgazda Erdélyből

Pápa - A gyergyói havasokban, Gyergyószentmiklóstól tizenhét kilométerre él maga építette házában Gáll Csaba. Olyan közelségben a természethez, ami ma már szinte elképzelhetetlen a modern ember számára.

Nagy Imre

Medvék és farkasok, no meg a sokszor mínusz húsz fokos telek nehezítik néha az életét, de Csaba mindezzel dacolva neveli ménesét, és szervezi lovas túráit.  Vendégei a tanya tizenöt lipicai félvérével és székely lovával járják be a sokszor két hétig is tartó körtúrát. Ott alszanak, ahol rájuk esteledik, maguk készítik az ételt és maguk, közösen küzdenek meg az elemekkel és a meredek kaptatókkal is.

Gáll Csaba a közelmúltban barátai, a BAB Egyesület meghívására látogatott Pápára, ahol az Edvy Malom Fogadóban tartott élménydús előadást a túrákról, a székely emberekről, a lovakról, és arról a szabad életformáról, amit a világ minden kincséért sem cserélne el. 



Az élménybeszámoló nem nélkülözte a hamisítatlan székely góbé furfangos megnyilvánulásait, a humort, és azt a mély emberséget, ami mindazokra jellemző, akik becsülik hallgatóságukat.

Mondandóját vetítések fűszerezte, csodálatos tájakra kalauzolva el az érdeklődőket. Útjára elkísérte egy fiatal hölgy, Kinga is, aki egy a családban nevelkedő medveboccsal kapcsolatos élményeit osztotta meg a hallgatókkal. Gáll Csaba nemcsak ménesgazda és túravezető, tagja a Csabafiak Hagyományőrző Egyesületnek is. A lovak iránti szeretetét, elhivatottságát az is bizonyítja, hogy a fejébe vette a hagyományos székely ló visszahonosítását. Makacsságát, akaraterejét  megismerve - mint a legtöbb eddigi terve - ez is bizonyosan valóra válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!