Pápa

2012.04.10. 13:52

Lefelé ível a magyar gazdaság?

Pápa - A jogbizonytalanság és a kiszámíthatatlanság jelenti a mai Magyarország két legsúlyosabb gazdasági problémáját - állítja Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, aki a Petőfi Asztaltársaság soron következő összejövetelének vendége volt.

Polgár Tibor

Az ismert közgazdász a JMSZK színházépületének emeleti előadótermében beszélt a hallgatóságnak a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről, amely vélemény szerint súlyos problémákkal terhelt. Vértes András elmondta, ha a magyar gazdaságról akarunk beszélni, akkor megkerülhetetlen a politika, mivel a magyar gazdaság jelenlegi és legfontosabb problémáinak alapja politikai ügyekben rejlik. Meglátása alapján hazánkban a jogrend alapjainak megrendülése folytán teljes jogbizonytalanság alakult ki, a gazdasági szereplők nem tudnak előre tervezni, kiszámíthatatlanná vált a gazdaságunk – mindez pedig a gazdasági fejlődés útjában áll. 



- A hazai gazdaság lefelé ívelését nem csak a nemzetközi világ válságában kell keresni, hiszen Európa jelenleg stabilizálódik. A görög válság nagyjából megoldódott, igaz, erre elvertek közösen körülbelül 280 milliárd eurót. Már nem fenyeget az eurózóna összeomlása, vagy az Európai Unió szétesése - fogalmazott a gazdasági szakember.

Vértes András az itthoni problémák megoldás érdekében intézményi és gazdaságpolitikai változásokat sürget. Az intézményi változások között kiemelten fontosnak tartja a jegybank önállóságának helyreállítását, a sokat bírált adópolitika stabilitásának megteremtését, valamint az Alkotmánybíróság jogkörének visszaállítását. A közgazdász hozzátette azt is, törekedni kell az IMF-fel történő mielőbbi megállapodásra, hiszen a mostani, kedvezőbb gazdasági légkör bármikor rosszabbra fordulhat. Az előadó továbbá nagy hibának nevezte, hogy az elmúlt évek szocialista kormányaihoz hasonlóan a Fidesz is csak a saját feje után megy, és nem konzultál szakmai szervezetekkel, elemzőkkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!