Pápa

2013.04.09. 15:17

Múltidéző pápai zenészek

A múlt, a jelen és talán a jövendő adott egymásnak randevút a múlt hét végén a pápai levéltárba megbeszélt randevún. Idősebb, fiatalabb zenészek és érdeklődők találkoztak itt, hogy közösen felelevenítsék a 20. század második felének pápai könnyűzenei életét.

Nagy Imre

A kuriózumnak is beillő alapkiállítás három ember egymásra találásának köszönhető. Magyari Jenő és Horváth Béla zenészek már régóta tervezték, hogy a még fellelhető dokumentumokat megőrzik a jövő generációja számára. Ebben lett partnerük Petrik Iván, a pápai levéltár vezetője. A tárlat tavaly szeptemberben nyílt meg, a mostani tulajdonképpen ennek bővítéseként jött létre.

Mint azt Petrik Iván köszöntőjében elmondta, a tavalyi megnyitót követően újabb, digitalizálásra érdemes fotók, dokumentumok, filmfelvételek kerültek elő, ezeknek köszönhető a Pápa-Beat második, bővített részének megrendezése. A legendás zenészek közt (az első tabló kettőszázhuszonhat nevet rögzít) ott volt Lukács László is, aki több pápai zenekar tagjaként muzsikálta végig szinte egész életét. Pályafutását fiai vitték tovább, kisebbik gyermeke Lukács Peta ma az ország egyik legjobb gitárosa. A zenész érzelmes hangú visszaemlékezését többen megkönnyezték a jelenlévők közül, köztük Stefanidu Janula, a Neoton Família egykori énekesnője, aki számtalan alkalommal lépett fel a pápai zenekarok koncertjein.

Petrik Iván levéltári vezető és Lukács László zenész a megnyitón (Fotó: Nagy Imre)

- Azért vagyunk itt, hogy történelmet írjunk. Ami ebben a teremben látható, az az elmúlt időszak hiteles megőrzése a jövő számára. Ez a történelem - mondta Lukács László, aki beszélt a beat-korszak meghatározó pápai együtteseiről a Hawaianatól a lemezfelvételig jutó Syncomon, az Albatroszon, az Utódokon át a Hobby-ig, a zenész-életformáról, és arról is szólt, hogy mindennek tárgyi örökségét érdemes megőrizni az utókor számára. Megemlékezett azokról a társakról is, akik már nem lehetnek velük.

Visszaemlékezését követően egy huszonnégy perces filmfelvételt vetített le, amin tíz pápai együttes szerepelt. A megnyitó befejezéseként a zenészlegendák a hangszereket is megszólaltatták, tették mindezt a résztvevők nagy örömére. Mint azt Pertik Iván elmondta, a gyűjtés tovább folyik, a levéltár továbbra is várja a pápai zenei élet rekvizitumait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!