Pápa

2013.04.05. 17:20

Varázsszőnyegek a Kékfestő Múzeumban

Szőnyegkiállítás nyílt meg csütörtökön késő délután a Kékfestő Múzeumban.

Napló

A Kultúrák között – Arizonától Tibetig című tárlatot a pápai születésű Dénes Sándor szülei emlékére állította össze.A kiállítás-megnyitó szép számú érdeklődőt vonzott a Kékfestő Múzeumba, ahol Reidmár Linda, az intézmény néprajzos munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket. Az eseményen dr. Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója, majd pedig Somfai Balázs levéltáros, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság elnöke mondott köszöntőt.

 

Somfai Balázs köszöntőjében megemlítette a gyűjtési szenvedély varázsát is. Mellette Reidmár Linda és Dénes Sándor. A tárlat július 31-ig látogatható (Fotó: Kékfestő Múzeum)

- Gyűjteni jó, mert változatos, érdekes, mert játékosan tájékoztat a világ dolgairól, és további tudás megszerzésére sarkall, mi több: humánus csatornába tereli a szerzési vágy férfias ösztönét. Valahogy így lehetett ezzel Dénes Sándor is, aki bár formális hivatásból, de gyűjtőszenvedélyének kielégítéséért él, amely szenvedély idővel elhivatottsággá nemesedett benne - fogalmazott Somfai Balázs. Mint mondta, Dénes Sándor hivatalos útjait mindig összekötötte a szőnyegek világának megismerésével. Így járt a mesés Indiában, a Kaukázus titokzatos, rejtett zugaiban, vagy a világ túlsó felén, Arizonában, a navahóknak a még meghagyott, fél magyarországnyi méretű törzsi földjén.


Dénes Sándor szülei emlékére állította össze a világ szerteágazó tájairól származó szőnyegek alkotta kiállítást, amely július 31-ig látogatható a Kékfestő Múzeumban (Fotó: Kékfestő Múzeum)

- Dénes Sándor civilben közgazdász, nemzetközi adószakértő, amúgy csomózott és szőtt szőnyegek gyűjtője, messze földön híres szakértője, az Első Pesti Szőnyegtársaság elnöke, aki azonban most sem feledi, hogy szíve mélyén pápai. Varázsszőnyegével tett egy nagy kört a város fölött, majd lágyan földet ért a Kluge-ház udvarán - fűzte hozzá a levéltáros. A köszöntő gondolatok után Dénes Sándor felidézte szülei emlékét, majd pedig ünnepélyes keretek között öt darab, ritkaságnak számító szőnyeget adományozott Pápa városának. A tárlat július 31-ig látogatható.



 

 

A pápai Türr István Gimnáziumhoz való kötődése miatt Dénes Sándor pályázatot írt ki a középiskola tehetséges és szorgalmas, de hátrányos helyzetű, továbbtanulás előtt álló tanulói számára. A pályázat nyertesei: Maróti Fanni Rebeka, Tóth Norbert és Varga Dániel, akik egyaránt 100 ezer forintban részesülnek, amennyiben felvételt nyernek egy felsőoktatási intézménybe. A kiállítás-megnyitón egyébként a Türr gimnázium diákjai is közreműködtek.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!