Pápa

2013.04.04. 11:58

Vaszar - A múlt, a jövő is kötelez

Címkék#Vaszar

A múltban gyökerező hagyományú település, idén ünnepli első írásos említésének hétszázhetvenötödik évfordulóját. Iskolája is több mint háromszáz éves, asszonykórusuk húsz, de az itt élők friss gondolkodása bizonyítja, részesei a kornak.

Nagy Imre

- Miért érdemes, miért jó itt élni? - mosolyog kérdésemen Varga Péter polgármester. - Vaszar nagy múltú mezőgazdasági település, néhány évtizeddel ezelőtt a Hunyadi tsz volt a Dunántúl az egyik legnagyobb termelőszövetkezete, közel negyven településsel. A privatizációt követően a helyi gazdálkodók is megerősödtek, a lakosság leginkább állattartással, kertműveléssel foglalkozik. Iskolánk és az ehhez kapcsolódó kulturális élet is régóta működik. Van egy óvodánk, egy önkormányzati konyhai étkezdénk, és intézményfenntartó társulás útján, vagy a pályázati együttműködés keretében jó a kapcsolatunk a környező településekkel is - fogalmaz a falu első embere.

Fotó: Nagy Imre

A településen nagyon erős a katolikus egyház szerepe, a lakosság 90-95 százaléka katolikus vallású. A korábbi évszázadokban a vallás is meghatározta a község kulturális, szellemi, felekezeti életét, nagy erők, köztük az értelmiség is az egyház mellé csoportosultak. Ma a közel ezerhétszáz lakost nehéz feladat összetartani, de a rendezvények sokszínűsége, a kisközösségek kohéziós ereje képes erre. Az óvoda, illetve az iskola mellett egy-egy alapítvány működik, és az utóbbi időben megerősödött a sportegyesület szerepe is, utóbbinak óriási a közösségformáló ereje. Az egyesület ismert Bozsik-központtá vált, de erősítik a kézilabdás, tekézős hagyományokat is.

- A jelenlegi testület is fontosnak tartja intézményeink megőrzését, ha ez nem így volna, elvándorlás indulna a településről, és elöregedne a lakosság. Lehetőségeinkhez képest megpróbáltuk a helyi közösség életszínvonalán, életminőségén javítani – mondja a polgármester, aki az évente változó számú közösségi rendezvényekről úgy vélekedik, közösséget összetartó erővel bírnak.

A szülők bevonásával az oviban hetente kézműves foglalkozások, kirándulások zajlanak. Szükség is van a hagyományok átörökítésére, mert a mai gyerekek ezekből otthon egyre kevesebbet látnak.

- Megpróbáljuk azt a tudatot is ébren tartani, hogy lakosaink milyen tőről fakadnak. Erre szolgálnak a megfelelő kiadványaink, amik közt kiemelkedik az iskolatörténet, illetve a Vaszar község története című, kódex vastagságú könyv, amit a település lakói kivétel nélkül bérmentve megkaptak - tudom meg, mint ahogy azt is, hogy az intézmények felújítása is rendben folyik.

Az iskola eszközállománya kicserélődött, homlokzatát felújították, a környék egyik legmodernebb intézménye lett. Itt néptánc oktatás is történik. Nem hanyagolják el időseiket sem, házi segítségnyújtás gondozókkal, szociális étkeztetéssel segítik a mindennapokat.

- A rászorulók érdekeit szolgálja a közmunka program, illetve egyéb segítséget is igyekszünk biztosítani számukra. - Szeretnénk továbbfejleszteni az óvodát és a konyhát, külső-belső felújítás, fűtés-világítás korszerűsítés van még hátra. Utóbbi a hivatal tekintetében is szükséges. Így talán több forrás maradna a pályázati önerő biztosítására. Az elmúlt években indult az önerős útjavítási program, útjaink huszonöt százalékban új aszfaltréteget kaptak. A helyi vállalkozók segítségével földútjainkat is karban tartjuk.

- A "Gombos" annak idején több mint háromszáz embert foglalkoztatott, de a rendszerváltozást követően megszűnt. A vaszariak közül sokan a közeli városba, még többen - hagyományosan - Győrbe járnak dolgozni. A nagyszámú munkanélküliség nem jellemző a településen. Sok kisvállalkozásunk van helyben, ezek tíz fő alatti létszámot foglalkoztatnak.

Új program tervei körvonalazódnak Vaszaron. - A magyarságtudatra, a magyar embereket összekötő kapocsra helyezzük a hangsúlyt. Ezeket a dolgokat folyamatosan ismételni kell, mert a mai fiatalok értékrendje irányításra szorul. Ha elengedjük a kezüket, akkor egy jóval nagyobb közösség céltalan tagjaivá válnak, ezért erősítjük a hagyományok ápolását, az ősök tiszteletét, a személyes kapcsolatokat, a beszélgetés fontosságát. Szükséges, hogy nekik is legyen mit átadniuk a gyerekeiknek - fogalmazott Varga Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!