Pápa

2013.08.29. 14:44

Emlékezni gyűltek össze

Címkék#nyőgér

Különös ünnepnek adott otthont augusztus 20-án a nyőgéri kultúrház.

Nagy Imre

Több mint negyven, volt pápanyőgéri lakos gyűlt össze a valamikori nyőgéri búcsú napján, hogy emlékezzenek ma már nem létező településükre, gyermekkorukra. A falu, amit a második világháború előtt németajkú népesség, majd utána felvidéki betelepített családok laktak, 1950-ben összeolvadt Vanyolával, mára egy utcányira zsugorodott.


Fotó: Nagy Imre



Ám az itt születettek nem felejtik gyermekkori emlékeiket. Az érkezők összeölelkeztek, megkönnyezték a találkozást. Az ünneplőket Varga Miklós, Vanyola polgármestere köszöntötte, majd a helyi asszonykórus adott kedves, megindító műsort a nyőgériek tiszteletére.


- A mai az összetartozás ünnepe is, hiszen hazavártuk azokat, akik valaha itt éltek, de valamilyen okból elhagyták szülőfalujukat, és az ország, vagy a világ más táján telepedtek le. Ma hazajöttetek emlékezni szüleitekre, nagyszüleitekre, a felejthetetlen gyermekkorra, a rég nem látottakkal találkozni, beszélgetni – fogalmazott Varga Miklós.



Köszöntőjét a vanyolai önkormányzat jóvoltából közös ebéd, majd az emlékek felidézése, baráti beszélgetés követte. A találkozó ötlete egy ötvenéves osztálytalálkozón merült fel. A gondolatot tett követte, és létrejött a megható ünnepség, ahol olyanok is újra egymásra találtak, akik közel negyven éve nem látták egymást.



Az alkalom egyik szervezője, Polgár Györgyné a szarvasborjúból készült vadpörkölt elfogyasztása előtt ajándékot adott át Vanyola polgármesterének, így köszönve meg a vendéglátást. Az ebédet követően előkerültek a régi fotók, és a nyőgériek hol könnyezve, hol nevetve elevenítették fel emlékeiket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!