Pápa

2014.10.11. 15:31

Mozgalmas időszak a pápai könyvtárban

Címkék#pápa

Pápa - Szakmai továbbképzést szervezett a Jókai Mór Városi Könyvtár (JMVK) a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) községi könyvtárosai számára. A pápai bibliotékában a hasznos ismeretek mellett szórakoztató programok is várták a résztvevőket.

Polgár Tibor

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár ajánlása mentén évente két alkalommal zajlik szakmai továbbképzés a könyvtárosok számára a JMVK szervezésében. Az idei második szakmai napot a kézműves foglalkozások jegyében bonyolították le.

Takács Mónika KSZR-könyvtárostól megtudtuk, a szakmai továbbképzés célja egyrészt a tapasztalatcsere, másrészt pedig egymás megismerése.

– A könyvtárak népszerűségének növeléséhez a szakmailag felkészült és tájékozott könyvtárosok mellett arra is szükség van, hogy az intézmény programokkal, foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális rendezvényekkel tudjon nyitni a nagyközönség felé. Büszkén mondhatom, a pápai könyvtár ebben élenjárónak számít, hiszen az új épületbe történt költözésünk óta a hagyományos szolgáltatásaink mellett változatos programokkal várjuk az érdeklődőket a legkülönfélébb korosztályokat megszólítva – fogalmazott Takács Mónika. Mint mondta, a szakmai nap kiváló lehetőség a tapasztalatok megvitatására, az eszmecserére és az új ötletek feldolgozására.

A Pegazus Színház Operett Orfeum című előadása nagy sikert aratott a pápai könyvtár szakmai napján. Fotó: Polgár Tibor

A rendezvényen több mint 30 községi könyvtáros vett részt. A programok között volt könyvtárszakmai kvízjáték, valamint többféle kézműves foglalkozás, melyek a könyvtárak díszétéhez nyújtottak segítséget, ötleteket. Takács Mónika megjegyezte, a kézműves foglalkozások azért is fontosak, mivel a játszóházak megszervezésével számos gyermeket, fiatalt be lehet csábítani a könyvtárakba, akikből később aktív olvasó válhat.

A szakmai napot a Tarisznyások zenekar gyermekműsora, illetve a Pegazus Színház Operett Orfeum című előadása is színesítette.

Egyébként a pápai a Jókai Mór Városi Könyvtár az idei évben is csatlakozott a nagysikerű Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz. Ennek keretében az intézmény október 13. és 20. között változatos programokkal várja a látogatókat. Ezek közül dr. Hermann István könyvtárigazgató kiemelte az ismert és közkedvelt pszichológus, Tari Annamária, valamint dr. Papp Lajos szívsebész izgalmasnak ígérkező előadását.

A könyvtárban a hét folyamán ingyenes beiratkozással várják a régi és az új olvasókat, emellett október 19-én, azaz Könyves Vasárnap késedelmi díj nélkül lehet visszahozni a lejárt dokumentumokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!