Pápa

2015.02.06. 15:50

Kézműves családi délután gyertyaszentelő szentmisével

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján kézműves családi délutánra várta a Bakonyjákói Egyházközség mindhárom település – Bakonyjákó, Németbánya és Farkasgyepű – keresztény híveit Németbányára. Az itt készült gyertyákkal vettek részt a családok az ünnepi szentmisén.

Kiss Albertné

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján Jézus Krisztus bemutatását ünnepeljük. Szűzanya a karjában vitte gyermekét a jeruzsálemi templomba, majd a Messiásra váró öreg Simeon kezébe adta át, aki a gyermek Jézust a világ Világosságának nevezte. Innen ered a világosságot szimbolizáló szentelt gyertya és a gyertyaszentelés szokása.

Rudi Péter atya ötlete nyomán a németbányai faluházba várta a családokat Schmidt Attiláné és Németh Rita. Ők vezették be a kicsiket és nagyokat a gyertyamártogatás rejtelmeibe. A gyerekek izgatottan várták, hogyan „hízik” a viaszba és hideg vízbe mártogatott kanóc, és hogyan lesz ebből szép formájú gyertya. Németbánya önkormányzata uzsonnával vendégelte meg az alkotó apróságokat és szüleiket. A foglalkozást követő szentmisén Péter atya megáldotta a gyertyákat, és ezeknek fényében folytatódott a szertartás.

Rudi Péter atya vezette a híveket a maguk öntötte gyertyákkal (Fotó: Kiss Albertné)

A Bakonyjákói Egyházközség németbányai fíliája e szentmise perselyadományait a tavaly felújított temető új lélekharangjához ajánlotta fel. A Németbánya Fő terén álló toronyban két harang lakozik, mindkettőt Seltenhofer Frigyes öntötte 1922-ben, az Amerikában lakó németbányaiak felajánlásából. A lélekharang hangja azonban nem hallatszik el a másfél kilométerre levő temetőbe, ezért a Németbányai Német Nemzetiségi Önkormányzat új lélekharangot készíttet az őrbottyáni Gombos Miklós harangöntő mesterrel. A németbányai és iharkúti lelkekért megszólaló harangot májusban avatják fel és szentelik be nemzetiségi nap keretében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!