Pápa

2015.10.08. 18:00

Érdekességek a ferencesekről - Egykoron nagy jelentőséggel bírt a város életében a szerzetesrend

Pápa - A város elmúlt 800 évéből mintegy 400 esztendőn keresztül jelen voltak a ferences szerzetesek, akik szociális és társadalmi munkásságukkal erőteljesen meghatározták a település életét.

Papp Gyula Attila

A ferencesekről és a város ferences templomáról Mezei Zsolt, a Pápai Református Gyűjtemények könyvtárvezetője érdekes előadást tartott a Kereszténydemokrata Néppárt helyi csoportjának szervezésében. Az előadó aki maga is ferences diák volt, 26 éve érettségizett az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban röviden bemutatta a rendet alapító Szent Ferenc életét, a rend történetét, majd részletesebben beszélt a ferencesek pápai jelenlétéről és templomáról.

Mezei Zsolt könyvtárvezető Fotó: Papp Gyula Attila

A ferences szerzetesek a 15. század közepén telepedtek meg Pápán a várost birtokló Garai család támogatásával. Első, Szent László nevét viselő kolostoruk és kápolnájuk helye a mai Szent László utcában lehetett. 1559-ben azonban a reformáció térhódítása, a protestantizmussal rokonszenvező földesurak nyomása, valamint az oszmán fenyegetés miatt a ferencesek kénytelenek voltak elhagyni a várost. A rend 1660-ban tért vissza az immár katolikus földesúr, Eszterházy Ferenc és felesége, Thököly Katalin hívására. A gróf építtette fel 1678 és 1680 között a templomot, illetve a kolostor nyugati, Barát utcai szárnyát. A történelem viharai során több alkalommal is a tűz martaléka lett a templom, amit 1764-ben újjáépíttetett Esterházy Károly püspök. A kommunista államhatalom 1950-ben rendeletileg feloszlatta a szerzetesrendeket. A ferencesek több ezer kötetes könyvtárának, illetve helytörténeti szempontból felbecsülhetetlen értékű levéltárának nyoma veszett.

Mezei Zsolt a ferences templom épületének külső és belső jegyeit részletesen ismertetve elmondta, hogy olasz barokk stílusban épült. Belső terében hatalmas, gazdagon aranyozott neorokokó főoltár áll, melynek központjában a Máriacelli Szűzanya 18. századi ezüstruhás faszobra látható. A könyvtárvezető megjegyezte: a ferences templom a pápai műemlékek között egy igencsak jelentős helyet elfoglaló épületegyüttes, ugyanis a kolostorépület, a régi kolostorszárny a második legrégebbi épülete a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!