Pápa

2015.11.24. 19:21

Megújul a tetőszerkezet a pápai evangélikus templomban

Pápa – A következő évben megkezdődik a helyi evangélikus templom tetőszerkezetének rekonstrukciója.

Polgár Bettina

Polgárdi Sándor evangélikus esperestől megtudtuk: a templom főhajója 1784-ben épült, melyet száz év múltán, 1884-ben egy toronnyal is
kibővítettek. – 1986-ban a templomot már bizonyos fokig felújították, azonban akkor még nem orvosolták a különféle műszaki hibákat. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az épület tetőszerkezete rossz állapotban van. A 2013-as felmérések szerint a tartógerenda törött, emellett pedig alig van ép csatlakozási keresztmetszet a tetőn. A faszerkezetet gomba és kártevők támadták meg, ez beázással is párosult – mutatott rá a felújítás szükségességére az esperes.

A pápai evangélikus templom tetőszerkezete rossz állapotbanvan. A jövő év elején elkezdődhetnek a felújítási munkálatok
Fotó: Polgár Tibor

– Remélhetőleg idén megkapjuk az építési engedélyt, a jövő év elején pedig elkezdődhetnek a felújítási munkálatok. Korábban a tetőhéjalás hibái miatt víz érte a faszerkezetet, továbbá a cserépfedés anyagminősége sem volt megfelelő. Elsősorban ezeket a problémákat szeretnénk orvosolni, illetve a meggyengült szerkezetet akarjuk kijavíttatni. Az előzetes elképzelések alapján három hónapot vesznek majd igénybe ezek a munkálatok – adott áttekintést az esperes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!