Pápa

2017.01.06. 15:16

Kétéves a városbarát egylet

Pápa - Fennállásának második évfordulóját ünnepelte az Elsősorban pápai - Városbarát Egylet. Az eltelt időszakról, valamint további teendőikről beszélgettünk Kerecsényi Zoltánnal, az egylet alapító-ügyvivőjével.

Polgár Bettina

Kerecsényi Zoltán kifejtette, civil társaságuk 2015 óta vallja, hogy a városbarátság, a lokálpatriotizmus nem bal- vagy jobboldaliság kérdése, a helyi patriotizmusnak pedig egyfajta erősítő életfelfogásnak kell lennie. - Elsősorban pápaiak vagyunk, s csak azután valamilyen „platformhoz" tartozók. Ezt kell erősíteni mindannyiunknak pápaiként - fogalmazott.

- Ennek szellemében emlékeztettünk 2016-os évfordulóján Rab Zsuzsa költőnőre, Földy József klasszika-filológusra, Antal Géza püspökre, díszpolgárra, Kis Ernő helytörténészre, Batthyány özvegyére, Zichy Antóniára, valamint Petőfire és Jókaira, Pápára érkezésük 175. évfordulójára. Illyés Gyula jogutódainak engedélyével egy külön füzetben közreadtuk a nagy író 80 esztendővel ezelőtt megjelent Petőfi-tanulmányának pápai részleteit. Emléktáblával jelöltük meg az Aradi utcában az egykori fiókkönyvtár épületét. Emlékeztettünk a pápai Március 15. téren kerek 120 és 85 esztendeje álló millenniumi honvéd-, Petőfi- valamint Jókai-szobrokra. Nemrég pedig útjára indítottuk Áldozó Tamás, Pápa polgármestere fővédnökségével és Kanozsainé Pák Mária címzetes főjegyző védnökségével a Kossuth-emlékprojekt címet viselő, egy éven át tartó programsorozatunkat Kossuth Lajos születésének 215., pápai díszpolgárrá választásának 130. évfordulójához kötődően - fogalmazott Kerecsényi Zoltán.

Fotó: Babos Petra

Hozzáfűzte, Pápa városa mindig is nagy szerepet vállalt a kossuthi hagyományok ápolásában, fennmaradásában. - Ez a legközelebbi időszakig is igaz, hisz sokan emlékezhetünk, hogy a forradalom és szabadságharc 150. (1998-1999), illetve Kossuth Lajos születésének 200. évfordulóját (2002) is jelentős programokkal segítette elő a város. Sajnos, azóta sokan itthagytak bennünket. Ezért az emlékprojektet H. Szabó Lajos helytörténész emlékének is ajánljuk, a 2017. március idusára meghirdetett ifjúsági-honismereti Kossuth-vetélkedővel reá, és az általa kerek 20 éve, 1997-ben Pápán megrendezett Országos Kossuth-táborra is emlékeztetni kívánunk - mutatott rá az egylet alapító-ügyvivője.

Megjegyezte, a vetélkedő előkészítésében eddig - a feladatlapok összeállításában - rengeteg segítséget nyújtott Hermann István könyvtárigazgató, Váminé Molnár Emma könyvtáros, Vennes Gyöngyi önkéntes, Nagy L. István múzeumigazgató pedig elvállalta a zsűri elnöki posztját, illetve a szervezésben közreműködik a Jókai Kör és a Honvéd Bajtársi Klub is.

- Kossuth-emlékprojektünk a reformáció 500. évében, az 1848-49. évi polgári forradalom és szabadságharc zászlóbontásának 170. évfordulóját (2018) megelőző egy esztendőben ráhangolódásként fel akarja hívni a figyelmet Pápa és környéke még fellelhető kossuthi és '48-as emlékeire, a 2017-ben évfordulós honvédhősök emlékeire. A projektben segítő önkéntesek ezen hősök környékbeli nyugvóhelyeit, emlékműveit fölkeresve emlékszalagokkal, koszorúkkal jelölik meg, felhíva egyik-másik rendbetételére, esetleg védetté nyilvánítására a helyiek figyelmét, hogy a 2018/19-es emlékéveket méltóképpen várhassák - emelte ki Kerecsényi Zoltán. Aláhúzta, az emlékprojekt felmerülő költségeit egyletük önkéntesei közös erővel finanszírozzák.

- Sok pápai és környékbeli '48-as és kossuthi évforduló közelít a 2017-es esztendőben. Többek között a pápai sétálóutca 125 éve viseli Kossuth kormányzó nevét, és 175 éve lett Pápán Petrovicsból Petőfi. 2016 őszétől ez idáig már sok helyen jártunk a Kossuth-emlékprojekt keretében. Szülőfalujában, Nagydémen megemlékeztünk a 135 esztendeje elhunyt Ihász Dánielről, Kossuth személyi titkáráról, Vanyolán a forradalmárok előfutáráról, a 170 esztendeje elhunyt Vajda Péterről, Bakonyság-Csárdapuszta kis kápolnájában a 175 éve történt Kossuth-házasság megáldásáról, Kossuth egyik házassági tanújáról, a 230 éve született Fáy Andrásról, Bakonytamásiban a 85 esztendős Kossuth Csárdáról, ahol Kossuth Lajos egy eredeti fotóját őrzik a Tatay család leszármazottai. Gecsén a 110 éve elhunyt Éberhardt Károly tábornokról, Kossuth egykori barátjáról, ahol átadtuk a gecseieknek az első Éberhardt Károly-emlékplakettet is, amelyet az emlékprojekt 2016-2017-es programfolyama során a megrendezendő vetélkedő helyezettjeinek, Pápa jelenlegi díszpolgárainak és a helyi média munkatársainak is oda szeretnénk majd adományozni - árulta el Kerecsényi Zoltán.

Hozzátette, egyletünk készíttetett két Kossuth-domborművet is, amelyet két járásbeli községnek fognak ajándékozni, ahol ezeket a Kossuth születési évforduló jegyében Kossuth nevét viselő utcáikban helyezik majd el. - Kossuth Lajos 2017-es emlék-születésnapjáig, a 130. éves díszpolgársági évfordulónap pápai megünnepléséig lesz miről és mire emlékezni, emlékeztetni honfitársainkat, s főként a helyi fiatalokat, akik a mai felnőtt pápaiaktól tanulják meg az emlékezés mikéntjét - zárta gondolatait az egylet alapító-ügyvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!