Pápa

2017.02.08. 15:44

A Jobbik szerint elhibázott Pápa gazdaságpolitikája

Pápa – "A 2017-es városi költségvetés összegének fejlesztésekre fordított aránya rendkívül alacsony, ezenkívül a már meglévő anyagi lehetőségek elosztásában is látnánk más utat."

Laskovics Márió

Ezt mondta Pápa város múlt héten elfogadott költségvetésével kapcsolatban Süle Zsolt, a Jobbik önkormányzati képviselője szerdán tartott sajtótájékoztatóján a Jobbik helyi irodájában, a Nemzeti Szalonban. A képviselő elmondta, nemmel szavazott a tervezetre, mert a költségvetés egyenes következménye az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikai döntéseinek.

- A város vezetése nem képes olyan jelentős gazdasági fejlődést eredményező lépéseket tenni, amelyekből az emberek életminőségét javító pozitív változások következnének. Annak ellenére, hogy továbbra is életben maradnak a Fideszes többségű városvezetés által kivetett „sarcok", megmarad a garázs-, a telek- és a kommunális adó is. A 2017-es városi költségvetés összegének fejlesztésekre fordított aránya rendkívül alacsony, ez pedig egyértelműen annak eredménye, hogy a város gazdasága messze van a méreteihez képest elvárt szinttől. Az elmúlt 10-15 évben elhibázott gazdaságpolitikát folytatott a város vezetése – hangsúlyozta Süle Zsolt.

Fotó: Laskovics Márió

Elmondása szerint, habár a tavalyi évhez képest legalább 100 millió forint helyi többlet-adóbevétellel és a központi költségvetésből származó nagyobb volumenű támogatással is számolhat a város, ez nem lesz érzékelhető a fejlesztésekben. Míg 2016-ban a fejlesztési célú feladatok előirányzata 949 millió forint volt, addig ez a tétel idén csupán 318 millió forint. A 2017-ben elkezdődő fejlesztések mindössze 71 millió forintot, a költségvetés csupán egy százalékát teszik ki. Ezek között vannak szükséges, és a Jobbik által is támogatottak, például a járdafelújítások programja. Süle Zsolt rámutatott, lassú ütemű a program, és éves szinten csupán másfél-két kilométer járdaszakasz újul meg.

- Ha marad ez a fejlesztési ütem, akkor 20-25 év múlva érjük el a 21. század kívánalmi szintjét - fűzte hozzá.

Megtudtuk, a térfigyelő kamerarendszer bővítésére idén a város önerőből 5 millió forintot fordít. Ezzel kapcsolatban a képviselő kifejtette, örül, hogy ez megvalósul. Annak viszont nem, hogy ez 2014-ben, mikor ő javasolta, még nem történt meg. Ugyanis azóta akár több tízmillió forintot is megspórolhatott volna a város, az illegális hulladéklerakások megelőzésével.

A tavaly decemberben kapott 650 millió forintos központi támogatással kapcsolatban elmondta, 2016 májusában Sneider Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke adott be egy olyan módosítási javaslatot a központi költségbe, amelyben másfél milliárd forintot kért Pápa infrastruktúra-fejlesztésére. Sajnos akkor ezt elutasították. De most nagy örömükre szolgál, hogy a kormány belátta, szükség van erre a segítségre.

- A 650 millió forint egyelőre még nem áll rendelkezésünkre, felhasználása kapcsán kérdőjelekkel találkozunk. Nem tudjuk megmondani, hogy mely útszakaszok fejlesztései, milyen műszaki tartalommal, milyen ütemezéssel kezdődhetnek el az összegből – húzta alá az önkormányzati képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!