Pápa

2017.06.06. 19:49

Új szobor a plébániaudvaron

Pápa – A tókerti Szent Benedek-plébánia egyre szépülő parkjának új ékessége a templom - és Európa fő - védőszentjét ábrázoló gyönyörű Szent Benedek-fafaragvány.

Laskovics Márió

2007 óta nagyon sokat fejlődött a Szent Benedek-plébánia, folyamatosan felújították a templomot és a tornyát, az egyre szépülő templomkertben felállíttattak egy kültéri betlehemet, életnagyságú figurákkal. 2012-ben felszentelték a Fény útja elnevezésű tizennégy stációs keresztutat, 2014-ben megtörtént a plébánia külső tatarozása, 2015 nyarán pedig a belső rekonstrukció is szigeteléssel, nyílászáró-cserével. Tavaly háromfunkciós kemencével gazdagodott az udvar, melynek új ékessége a májusban elhelyezett Szent Benedeket-szobor, ami a templom védőszentjét egyik attribútumával, pásztorbottal, valamint Szentírással a kezében ábrázolja.

Szijártó László kerületi esperes, plébános az új Szent Benedeket-szoborral, háttérben a Fény útja keresztút

Szijártó László kerületi esperes, plébános elmondta, a felújítások fontossági sorrendje miatt most sikerült megvalósítani a már évekkel ezelőtt felmerült elképzelést, miszerint lecserélik a korábbi, szinte a felismerhetetlenségig megkopott Benedek-kőszobrot. Ötletelt az egyházközség, hogy milyen anyagból készüljön az alkotás, mikor is egy, a jenői karitásznál tett látogatás során megláttak egy szép szobrot. Felvették annak alkotójával, Bálint József fafaragóval a kapcsolatot, aki örömmel elvállalta a munkát, sőt a megbeszéltnél nagyobb, több mint két méter magas szobrot faragott meg a pásztorbot ívét kivéve egyetlen tömbből.

Az időjárás viszontagságaitól óvandó tetőszerkezettel is ellátták a műalkotást

- Mivel a régi talapzaton nem férne el, ezért kérésemre a Pápai Városfejlesztő Kft. felajánlott és elkészített egy térkövezett betonalapzatot. Ezúton is köszönjük a támogatást Rádi Róbert ügyvezetőnek, és a munkálatokat felügyelő Kincses Lászlónak. Hogy óvjuk a napfénytől, az esőtől, az időjárás viszontagságaitól, ezért tetőszerkezettel is elláttuk az Európa fő védőszentjét megformáló műalkotást – tudtuk meg a plébánostól. Hozzátette, a közeljövőben Márfi Gyula veszprémi érsek megáldja majd a szobrot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!