HIRDETÉS

2018.04.27. 16:21

Fejleszd hatékonyan beszédkészségedet! (x)

Idegen nyelven kifejezni magadat nem is olyan könnyű. Meg kell tanulnod a kiejtést, a szókincset, és le kell küzdened a kezdeti szégyenlősséget is. Mutatunk pár tippet beszédkészséged javítására!

Nem csak a szóbeli nyelvvizsga miatt érdemes használható szóbeli nyelvtudást szerezned. Ha egy nyaraláson vagy nemzetközi találkozón nem szeretnél feszengve, csendben mosolyogni, míg körülötted zajlik az élet, folyamatosan gyakorolnod kell gondolataidat, véleményedet szóban helyesen megfogalmazni.

A nyelviskola természetesen e szempontból is megkerülhetetlen. Ott tudod az alapvető formákat, szókészletet megtanulni, és első körben begyakorolni. Azonban a nyelvórákon kívül is sokat tehetsz azért, hogy egy-egy választ természetesen, fejben fordítgatás és gondolkodás nélkül, gyorsan ki tudj mondani. Ha elég hangsúlyt fektetsz a gyakorlásra, a magabiztos fellépés stresszhelyzetben sem fog hiányozni – ne feledd, hogy a jó beszédkészség nyelvvizsgán is kulcsfontosságú!

Beszélgess, kérdezz, mesélj!

A folyékony beszéd második vagy harmadik nyelven nem jön magától – tenned kell érte. Ne aggódj, hogy kezdetben nem mindig sikerül egyből kifejezned magad, ne szégyelld, hogy néha fejben végig kell gondolnod a mondatot, mielőtt kiejted a szavakat! Keress olyan partnert, aki előtt nem szorongsz: testvéred, legjobb barátod, a nyelvtanfolyamon melletted ülő csoporttársad. Kezdetben maradjatok hétköznapi témáknál. Mondd el, mit csináltál a hétvégén, kérdezz vissza, válts témát, utalj vissza, vagyis gyakorold a párbeszéd tipikus helyzeteit.

Olvass!

Az olvasás hihetetlenül hatékonyan fejleszti szókincsedet, ráadásul segít hétköznapi szituációk és párbeszédek gyakran használt fordulatainak megtanulásában – így verbális magabiztosságodhoz is hozzájárul. Fontos azonban, hogy ne a gyűrűk Ura angol vagy német változatával kezdj! Haladj lépésről lépésre: olvass hobbidhoz kapcsolatos, vagy számodra érdekes rövidebb cikkeket okostelefonodon, szerezz be ifjúsági regények vagy novellák kifejezetten nyelvtanulók számára készített kiadásait, ahol a nehezebb szavakat egyből elmagyarázzák vagy lefordítják neked.

Használd a füled!

Elsőre talán viccesen hangzik, de sokat tanulhatsz, ha a buszon vagy villamoson elcsíped külföldi turisták beszélhetését. Nagy valószínűséggel pont azokat az életszerű témákat fogják tárgyalni, ami számodra is esélyes lesz a szóbeli vizsgán. Ha a „hallgatózás” kicsit túlzásnak tűnik, utazás, vezetés vagy sportolás közben hallgass hangos könyveket, nyelvleckéket vagy idegen nyelvű, beszélgetős rádióműsorokat – hidd el, a hatás nem marad el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában