hirdetés

2019.10.04. 14:14

Pálinkafőzés kreatívan: 2+1 izgalmas íz, amire nem is gondoltunk volna

A pálinka a magyar családok vendégváró itala. És persze rengeteg alkalmat tudunk rá találni, hogy koccintsunk vele. Most mutatunk 3 különleges verziót belőle, ami biztosan tetszeni fog mindenkinek.

Olyan, mintha Magyarország a pálinkafőzők országa is lenne. Mindenki ismer valakit, aki készít otthon házi, azaz kézműves pálinkát saját fogyasztásra. Persze sokszor kapunk ajándékba is pálinkát, egy-egy különlegesebb gyümölcsből készült ital kiemelt rangot kap, azaz különleges alkalmakkor fogyasztjuk.

A pálinkafőzés tudománya

Ám, ha mi magunk állunk neki főzni, nem árt tudni néhány dolgot és beszerezni a szükséges eszközöket. A legfontosabb természetesen egy jó minőségű pálinkafőző és a megfelelő minőségű gyümölcs, mint alapanyag.

Itthon a kisüsti, azaz a kétlépcsős pálinkafőzési módszer a legelterjedtebb a duplafalú pálinkafőzőben (létezik még egylépcsős is és szimplafalú pálinkafőző is). Az elv pedig az, hogy a lepárolandó anyagot, azaz a cefrét, a lepárlóedényben hevítsük. A különböző forráspontokat kihasználva választjuk szét az összetevőket. A cél, hogy az alapanyagokból kiváljon az etil-alkohol és az aromaanyag(ok).

A pálinkafőzés menete

Az első lepárláskor arra kell ügyelnünk, hogy a cefre ne égjen le, azaz a szilárd gyümölcshús ne kozmáljon oda, és ne keletkezzen túl sok hab.

A második lepárláskor választjuk szét az összetevőket, és tovább tömörítjük a cefrét. Az előpárlatban vannak a mérgező anyagok, ezekre nincs szükségünk. A középpárlat maga a pálinka, az utópárlatban a kellemetlen ízek halmozódnak fel. Az előpárlat elválasztása a legkritikusabb pont a pálinkafőzés során. Pontosan el kell találni, hogy mikor ér véget és kezdődik a középpárlat. Az utópárlatot ne öntsük ki, ha sokat összegyűjtöttünk belőle, azt is újra le lehet párolni.

A középpárlat, azaz a nyers pálinka még nem iható. Azt bizony jó pár hónapig pihentetni kell, napfénytől elzártan érlelni, időnként szellőztetve, mire összeérnek az ízek.

A vad és az egzotikus gyümölcsök

És akkor végre beszéljünk a különleges ízekről, ízvilágról, gyümölcsökről. Az egyik legizgalmasabb ízvonalat a vadgyümölcsök jelentik: vadmálna, vadszeder, vadcseresznye, faeper, vadalma, vadkörte. Ismerős, mégis valahogyan más, gazdagabb ízélményt érzünk, ha megkóstoljuk az ebből készült pálinkát.

A vadszederből isteni pálinka főzhető

Bátran kísérletezzünk a magyaros ízvilágtól távol álló egzotikus gyümölcsökkel is, mint például a mangó vagy akár a banán is. Gondoljunk arra, hogy egy gyümölcsturmixban vagy smoothie-ban milyen isteniek, milyen lehet akkor pálinka formájában?

A levendula

Ma már szinte bármit és mindent lehet levendulából készíteni. Igen, akár még pálinkát is. Nagyon karakteres ízvilágot képzeljünk el, természetesen a levendula íz és illat a domináns benne. A pálinkát készíthetjük almából, körtéből és persze szilvából is – szárított levendula virág ágyon.

A karácsonyi pálinka

Ha már nincs lehetőségünk a gyümölcsökkel kísérletezni, utólag is fűszerezhetjük a már elkészült italt. A karácsony közeledtével igazán fenséges, ünnepi ízvilágot kreálhatunk. Ehhez azonban idő kell, ezért érdemes legalább 3-4 hét elkészítési idővel számolnunk.

1 liter ízesített pálinka elkészítéséhez szükség lesz kb. 10 dkg mézre, 2 db egész csillagánizsra, 1 fahéj rúdra, 10 db szegfűszegre és néhány darab aszalt szilvára. A méz mennyiségét attól függően változtathatjuk, hogy mennyire édes alapból a pálinka.

Egy nagyobb üveg aljára mehet a méz, rá a fűszerek és végül fel kell önteni a pálinkával. Jól lezárni és állni hagyni hűvösebb helyen a már említett 3 hétig. Ajándéknak sem utolsó egy ilyen karácsonyi pálinka, de könnyen lehet, hogy elfogy a vendéglátások alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában