hirdetés

2019.10.04. 14:19

Profi tippek start-up gyártó cégeknek

A gyártó cégek indulása tőkeigényük és kevéssé flexibilis természetük miatt kicsit nehézkesebb, mint egy digitális szolgáltató cégé. Összeszedtünk néhány ötletet, ami segítheti a kezdő lépéseket.

A legtöbb vállalkozás sikerének egyik kulcsfontosságú kérdése a telephely. Nem mindegy milyen lokációt választunk, és az sem mindegy, hogy milyen ingatlanban. A gyártó cégek számára ez még sokkal fontosabb, hiszen a logisztikai bukfencek pillanatok alatt csődbe tudják vinni a kezdő vállalkozást.

Egy start-up gyártó cég beindítása igen tőkeigényes, ezért a legtöbb ilyen kisvállalat kicsiben kezdi és bérelt ingatlant használ telephelyként. Egy jól megválasztott raktárhelyiség bérléshez és telephely választáshoz azonban sok szempontot kell figyelembe venni.

A megfelelő telephely

Magyarországon multipoláris a raktárpiac. Ez azt jelenti, hogy Budapest és vonzáskörzetén kívül létezik egy Debrecen-Budapest -Zalaegerszeg által alkotott tengely, ahol a legtöbb raktárbázis és ezzel együtt a legtöbb gyártó és összeszerelő vállalkozás működik. Ezen a vonalon meglehetősen sok biztonságos A/B/C kategóriás raktárt lehet találni. Fontos azonban legelsőként tisztázni, hogy a kiszemelt raktár felhasználható-e gyártási célokra. Szerencsére vannak raktárkereső adatbázisok, ahol bőven találunk erre is alkalmas ingatlant.

A logisztikai központok kifejezetten a szállítási kérdések optimalizálására szakosodnak

Nagy mennyiségű áru mozgatását igénylő gyártó cégeket érdemes logisztikai központokba telepíteni, mert ezek az árumozgatásra specializált raktárközpontok olyan lokációra épültek, ahonnan a szállítmányozás ideálisan intézhető.

Kapcsolati háló

A megfelelő telephely egy másik fontos tulajdonsága, hogy a partner gyártó cégek közelében legyen. A gyártást nagyrészben egymásra építő vállalkozások esetében érdemes egymás mellé települni, ami nem csupán a logisztikát könnyíti meg és a szállítási költségeket csökkenti minimálisra, hanem akár lehetőséget teremt egy közös bérleti alku megkötésére is, ami igen kedvező lehet mind a bérlő, mind a bérbeadó részére.

Hatékony gyártás

A telephely kialakításánál fontos a lean gyártás elveit figyelembe véve felállítani a gyártást. Ez egyrészt a veszteségek minimalizálása, másrészt pedig a termelés optimalizálása segítségével növeli egy cég eredményességét. Egy jó telephely ebben maximálisan támogatást tud adni, hiszen a lean által definiált 8 veszteségből például csökkenthetii a felesleges szállítási költségeket, a készletfelhalmozást, illetve az egyre népszerűbb okos raktárak minimalizálják az emberek és gépek felesleges mozgatását.

Kicsiben kezdeni

A lean-re hajaz az az ésszerű alapelv is, hogy érdemes kicsiben kezdeni és a kereslet alapján bővíteni a későbbiekben a termelést. Ehhez hozzátartozik az is, hogy olyan bérelhető raktárt válasszunk, ahol lehetőség van egy kevesebb négyzetméteren történő indulás után az esetleges bővülésre, a tároló kapacitás rugalmasan növelhető, illetve a bérleti idő szükség esetén változtatható. Ez utóbbi ugyan egyre inkább problémás a raktárak iránti óriási kereslet tekintetében, de nem lehetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában