szponzorált tartalom

2021.02.12. 10:57

Egyre több magyar alapít céget az EU-ban

Manapság a külföldi cégalapítás nem is annyira nehéz, mint azt elsőre gondolnánk. Évről évre egyre több magyar cég él is ezzel a lehetőséggel. Nem is csoda, hiszen számos előnnyel kecsegtet a külföldi piacra történő belépés. Ráadásul nemcsak manapság már nem csak a nagyvállalatok kiváltsága a nemzetközi terjeszkedés. Egyre több kis és középvállalkozás alapít külföldön céget, és használja ki ennek előnyeit. Természetesen, mint mindennek, ennek is vannak buktatói, hiszen az egyes országok szabályozása eltérő lehet a magyar szabályokhoz képest. Érdemes alaposan utánajárni, hogy melyik országot, melyik piacokat célozzuk, és hogy ennek milyen feltételei vannak.

A külföldi cégalapításnak két fajtája van: onshore és offshore cégalapítás. Mielőtt kiválasztjuk, hogy melyik országba szeretnénk terjeszkedni, előbb arra a kérdésre kell választ adnunk, hogy külföldi cégalapítás melyik fajtáját részesítjük előnyben. Mindegyik más-más előnnyel és hátránnyal jár, és nagyban befolyásolja, hogy melyik országok jöhetnek szóba cégalapítás szempontjából. A kettő között ugyanis jelentős különbségek találunk nem csak kizárólag a működésben, de akár az üzleti célok szempontjából is. Mindegyik lehetőségre számos magyar vonatkozású példa van, legyen szó a Brit-Virgin szigetekről, vagy a Seychelle-szigetekről, ahol az offshore cégalapításban gondolkodhatunk, esetleg Máltáról vagy Ciprusról, ha az onshore megoldás lenne számunkra a legkedvezőbb.

Milyen előnyei vannak, ha külföldön alapítunk céget?

Bár a koronavírus jelentősen visszavetette a magyar cégek esetében is a terjeszkedési lendületet, mégis számos olyan vállalat volt az elmúlt évben is, akik megcélozták a külföldi piacokat, hiszen számos előnnyel kecsegtet egy ilyen terjeszkedés. A legmeggyőzőbb érvek azonban kedvező adózási környezetben, a kedvező jogi és számviteli lehetőségekben, a sokrétű kereskedelmi és befektetési lehetőségekben keresendőek. Emellett lehetőség van a tulajdonlás anonimitására is, ami szintén nyomos érv lehet.

Természetesen vannak, akik csak azért alapítanak cégeket külföldön, mert „jól hangzik”. Ez alatt azt értjük, hogy egy cég sokkal jobb megítélésben részesül, ha külföldi cégként kerül bejegyzésre. Sok ügyfélnek ez mindig megnyugtatóbb. Persze ahhoz, hogy egy cég jól működjön és sikeres legyen, nem elég, ha csak azt tudja felmutatni, hogy külföldön jegyezték be, de alapnak semmi esetre sem rossz. Sok cég természetesen nemcsak ezek miatt az indokok miatt vág bele a terjeszkedésbe. Számos olyan ország van, ahol a gazdaság fellendítése érdekében állami támogatásban és különböző adókedvezményekben részesítik az induló vállalkozásokat.

Melyek a legnépszerűbb országok cégalapítás tekintetében?

A magyar cégek számára elsősorban az európai terjeszkedés a legnépszerűbb. Ennek többek között az is az oka, hogy az Európai Unió tagjaként az EU országai között szabad az átjárás, és számos szempontból kézenfekvő megoldásnak tűnik az európai piacokat meghódítani. Ausztria nagyon népszerű a magyar cégek számára, ahogyan németországi cégalapítás is. A német nyelv ismerete hazánkban már alapvető képességnek számít az angol nyelvtudás mellett, az országok megközelítése megkönnyíti a logisztikai és szállítási feladatok ellátást. A cégalapítás sem bonyolult ezekben az országokban, és az államok vezetése is számos kedvezménnyel kecsegtet a külföldi befektetők számára.

Szintén népszerű ország cégalapítás szempontjából az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emírségek, elsősorban Dubai is, hiszen nagyon kedvezőek a cégalapításai feltételek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában