hirdetés

2021.06.07. 05:00

Bábok, mesék, fények, varázslatok – Különleges látványosságok a Bondoró Porondon

A III. Bondoró Utcaszínház Fesztivált idén június 11. és 13. között tartják meg Kapolcson. A több mint száz program közül nehéz párat kiemelni, de mindenképp érdemes a nagyérdeműnek a Bondoró Porondot ajánlani.

Az utcaszínház műfaját népszerűsítő fesztivál ebben az évben három napon át több mint száz programot vonultat fel, s nyolc helyszínen szórakoztatja a nagyérdeműt. A nyárindító esemény egyik kiemelt helyszíne a Bondoró Porond, ahol többek közt a Langaléta Garabonciások, valamint a BAB Társulat és a Harkels Puppetry előadásait láthatja a közönség. Karmesterjátékával porondra lép a Bélaműhely, s a Kajárpéci Vízirevü egyedi tolmácsolásában Hany Istókkal is találkozhatunk. A szombati napon lesz Szikra Show is, méghozzá az Aserdus Tűzzsonglőr Produkció jóvoltából.

Vásári mutatvány Matyival, ludakkal

A BAB Társulat pénteken a Matyi, a ludas című darabját adja elő. Fazekas Mihály (ánglikus nyelven Michael Potter) örök érvényű műve ez a XXI. században. Matyi egyedfejlődése a közönség aktív részvétele által, avagy a párhuzamos és a történelem – így jellemezhető. A színházi műfajok egyik legősibb, legközvetlenebb formáját megjelenítő utcaszínházi csoport a vásári mutatványos elemeket ötvözi bábos elemekkel, illetve aktualizálja azokat. Igazi fergeteges családi meseelődásra számíthatunk.

Óriássá nő az obsitos is

A Langaléta Garabonciások gólyalábas attrakciója 19.30-kor kezdődik. A címe: Háry János, avagy a nagyot lépő obsitos. Nem csak a kiérdemesült, nagyotmondó huszár történetei nőnek hatalmasra a képzelet dagasztóteknőjében, hanem maga Háry János is óriássá nő, s vágtat tüzes paripáján csatákon és „taps” viharokon át a kurtalábú nézők szíve-lelkéig, hogy odafészkelve magát örömmel gondoljanak rá, míg a világ világ, s még két nap. Elhiszi azt élő és elhinné a holt, nincs oly vitéz a földön, mint Háry bátya volt!

A pöttyös biciklitől az óceánig

Szombaton a Ricotta bábmesét a Harkels Puppetry mutatja be 11.30-tól. Egy pirospöttyös bicikli és három bőrönd. Elfér bennük az egész világ. Vagy legalábbis egy egér és egy kislány barátságának története… Mese a Világ Minden Kincséről, egy vadvirágos kertről, és arról, miért fontos a búcsúzás.

Maritime címmel a belga Cie Les Petits Délices utcaszínház fellépése 13.30-kor kezdődik szombaton. Egy tengeri hal egy hölgy teáskannájának közepén landol. Térképet elő, ideje útnak indulni! Soha ne állj meg, soha ne nézz vissza! Amíg el nem érjük az Óceánt!

A Harkels Puppetry A legapróbb Csellista című előadása szombaton 15.30-kor kezdődik. Harkel Márton utcai marionett-előadóként lassan egy évtizede járja Európát, és a világot a “tiniest cellist” névre keresztelt apró csellista bábjával. Kettejük közös játéka magával ragadó, a legapróbb csellista apró kezei és muzsikája bárkit elvarázsol.

Japán mesék ihlető ereje

Ugyancsak a Bondoró Porondon láthatjuk majd A lebegő világ képei című darabot a Ledpuppets – Fény-báb-színház előadásában. A társulat alapító tagja és szervezője, Makra Viki elmondta, hogy több japán mese alapján a társulatukhoz tartozók együtt írták meg a történetet. Eszerint a tengernél, egy kunyhóban élő halász találkozik a vízitündérrel és beleszeret. A lány végül vele marad, a földön. Erről a cselekményről az is eszünkbe juthat, hogy sok ember a valóságot, a könyörtelen tényeket választja, mások viszont akármilyen akadályokat görgetnek eléjük, a lehetetlent is próbálják elérni.

A Ledpuppets élőzenére dolgozik látványszínházként, egy tradicionális japán sárkányt is megjelenít ezúttal. Nagy, vékony műanyagból készült bábjaikba LED égősorok vannak beleépítve, így magukat világítják meg. Ez tervezőjüknek, Remsey Dávidnak a találmánya, technikai fejlesztése.

Négy hölgy táncol a tűzzel

Az Aserdus Tűzzsonglőr Produkció előadása szombaton 21.30-tól tekinthető meg a Bondoró Porondon. A társulat vezetője, Arany Brigitta arról beszélt lapunknak, hogy Szikra Show-jukat pirotechnikai eszközök fűszerezik. Négy hölgy táncol benne, több művészeti ágat ötvözve. Az improvizációra, az egymásra figyelésre, a szinkronitásra helyezik a hangsúlyt. A partnertrükkök, a bátorságpróbának tűnő mozdulatok során is ezáltal szórakoztatják a közönséget. Koreográfiájukat változatosan állítják össze, az egyszerűbb részeket technikásabbak váltják, de a kellő gyakorlás után a tüzes elemek látványa ellenére biztonságban érezheti magát minden néző. Annak ellenére, hogy szó szerint a tűzzel játszanak a hölgyek, méghozzá energikusan.

Csontvázmarionettek

Vasárnap 11.30-tól a Horror Puppeteer produkció látható a Bondoró Porondon, azaz a nagyérdeműt El Bechin, vagyis az olasz utcaszínházi művész, Dario Marodin szórakoztatja. Horrorisztikus csontvázmarionettjeit kelti életre, s így varázsol mosolyt a közönség arcára.

Jelentkezhet karmesternek

A Bélaműhely Karmesterjátéka vasárnap 16 órakor kezdődik a Bondoró Porondon. Az előadói azon túl, hogy zenei tudásukat és az együttjátszási képességüket folyamatosan fejlesztetik, rájöttek, hogy a legfontosabb a karmesterre való figyelés, a bizalmának megszerzése és megtartása. Ráéreztek arra, hogy nem elég azokat bevonzani a játékba, akik egyébként is rendelkeznek kellő bátorsággal, önbizalommal ahhoz, hogy megpróbálják a vezénylést, hanem azokat is meg kell tudniuk szólítani, akik esetleg félénkebbek, érzékenyebbek. Ezért olyan nyitottságot, bizalmat, nyugalmat kell sugározniuk, ami őszinte, mentes minden előítélettől és prekoncepciótól, hogy a játékosok érezzék, bármit megtehetnek nem számít, ha hibáznak. Sőt, maga a hibázás fogalma is kiiktatandó. A pillanatnyi létezésre, a jelen helyzetre való reflexió az, amit adhatnak. Nincs benne kapkodás, teljesítménykényszer. A lényeg a bizalomjáték, a hangkeltés, a koncentrált figyelem és a közös zenélés öröme.

Mozgásos és hanggyakorlatok után a zenészek megszólaltatják hangszereiket, így a közönség és a közönség soraiban helyet foglaló leendő karmesterek képet kapnak a felhasználható hangokról. A második részben a színpadon mindenki kipróbálhatja a hangszereket, kérdezősködhet elkészítésükről, anyagukról, megszólaltatási lehetőségeikről. Ebben a részben lehet feliratkozni a játékra. A harmadik rész a karmestereké. A jelentkezők a felhasználni kívánt hangszerek kiválasztása után előzetes instrukciók nélkül, spontán módon, mozdulataikkal, testtartásukkal, tekintetükkel, mimikájukkal vehetik rá a zenészeket hangszereik megszólaltatására. Így rövid, improvizatív kompozíciók jönnek létre.

A főnix is lángra kap

A Bondoró fesztivál már megszokott záróakkordjaként az esemény jelképét, a főnixmadarat is a Bondoró Porondon égetik el vasárnap. A Taurin Cirkuszcsoport látványos tüzes műsora keretében. A társulat alapító tagja, egyben vezetője Kovács Eszter elmondta, hogy két éve is rituális hangulatú tűzshow-juk után gyújtották fel a szimbólumot, a megtisztulás, az újjászületés jegyében. Ezúttal kezeikben tüzes legyezők, különböző zsonglőreszközök is lesznek. A többi legyen meglepetés! Nem érdemes kihagyni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában