Hirdetés

2021.11.22. 15:44

A szó veszélyes fegyver – Dr. Görög Mihály professzor jubileumi előadása a Gazdaságtudományi Karon

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara közel 20 éves fennállása alatt mindig kiemelt figyelmet fordított a közösségformálásra és a hallgatók szakmai fejlődésére.

Szerencsésnek mondhatja magát, akinek van kitől tanulnia, hiszen a felgyorsult világban a diákok is hajlamosak az internet gyors, de nem feltétlenül hitele segítségét hívni, ha információra van szükségük. Az egyetemi közösségben dolgozó professzorok tudása, élettapasztalata, bölcs gondolatai különösen értékesek a fiatalok számára a digitális oktatás, az önálló felkészülés és az önképzés kihívásai mellett. Fontos, hogy a fiatalok minél többet találkozzanak professzoraikkal, kialakulhasson egy oktatáson kívüli, értékközvetítő kapcsolat, melyben a tudás mellett az emberi értékek is előtérbe kerülhetnek. A Gazdaságtudományi Kar immár nyitott kapukkal várja a hallgatókat és új hagyományt kíván meghonosítani azzal a kezdeményezéssel, melyre 2021. szeptember 21-én került sor az intézményben.

Prof. Dr. Görög Mihály egyetemi tanár, az MTA doktora tartott jubileumi előadást „A szó veszélyes fegyver” címmel, melyben a szavak erejéről, azok közgondolkodásra gyakorolt hatásáról és a kommunikáció közösségformáló szerepéről osztotta meg gondolatait. Az előadás témája azért is különleges, mert Görög professzor úrnak nem ez a kutatási területe. Aki ismeri a nevét, tudja, hogy a projektmenedzsment tudomány hazai szaktekintélye és tudományos szakirodalmának egyik úttörője. Mégis, a közösségformálás számára is fontos, életútjáról szívesen beszél a kollégáknak és hallgatóinak is.

Pályája során az akadémiai szféra mellett a gyakorlati életben is sikerült tapasztalatot szereznie, hiszen az olajiparban is eltöltött jó néhány évet. Ez kifejezetten előnyösnek bizonyult a tudományos pályán, hiszen a projektmenedzsment inkább az alkalmazott tudományok közé sorolható. Pályája elején a projektmenedzsment mind a felsőoktatásban, mind pedig az iparban gyerekcipőben járt. A diszciplína azonban mára már kiforrt, számos szakkönyv elérhető az érdeklődők számára – közülük jó néhány Görög professzor tollából és tapasztalatai alapján.

A Gazdaságtudományi Kar a professzort 70. születésnapja alkalmából köszöntötte és a jeles nap alkalmából kérte fel a kar vezetősége a jubileumi előadás megtartására. Görög Mihály egyetemi tanárként fontosnak érzi, hogy részt vállaljon a fiatal generáció szellemi fejlődésében. Szeretné átadni tudását és élettapasztalatát, így szeretne részese lenni azoknak a közösségeknek, ahol tudatos és kifinomult kommunikáció zajlik, és ahol a kimondott szó a valóságot tükrözi. A vele készített interjúban elmondta, hogy sajnálja, hogy az egyetemisták már kevesebbet járnak be az egyetemre. Az egyetemen olyan szellemi életterek alakulnak ki, melyek később nem pótolhatóak. Elveszik a lehetőség a kapcsolatépítésre mind a kortársakkal, mind a mentorokkal. Azért, hogy ezt a folyamatot lassítsa, megállítsa, a Gazdaságtudományi Kar olyan új közösségi tereket alakít ki, amelyek megfelelő környezetet biztosítanak a kötetlen beszélgetésekhez.

A szavak ereje valóban erős. A jubileumi rendezvény kapcsán a téma többek érdeklődését felkeltette. Szó szót követ majd, és ha minden igaz, újabb közösségek alakulnak.

Prof. Dr. Görög Mihállyal készült interjú elolvasható a Gazdaságtudományi Kar honlapján: https://www.gtk.uni-pannon.hu/gorog-mihaly-interju/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában