Hirdetés

2022.08.22. 11:22

Milyen tulajdonságai vannak a szilikon vakolatoknak, és miért alkalmasak homlokzati vakolatra?

A ház külső vakolatának stílusossága jó esetben megkérdőjelezhetetlen, de természetesen nem ezért elengedhetetlen a megléte. Konkrétan biztonsági, védelmi funkciót tölt be. A homlokzat ugyanis teljes egészében ki van téve az időjárási anomáliáknak, az év egészében. Eső, jég, hó, tűző napsütés, szárazság, magas páratartalom, szállópor-koncentráció… Számtalan helyzet alakíthatja, formálhatja, ami csak abban az esetben nem jó hír, ha a vakolat minősége finoman szólva is megkérdőjelezhető.

Forrás: freepik

Mit tud a szilikon vakolat?

Nem véletlen, hogy egyre elterjedtebb ez a típusú anyag. Egyrészt kiváló páraelvezető képességgel rendelkezik. Másrészt víztaszító hatású. Harmadrészt a rugalmassága is kimagasló.

A páraáteresztő képességnek köszönhetően a pára nem akad el „útközben”, ami miatt a szerkezet torzulása következhetne be. Különösen régi típusú házak esetén áll fenn ennek a kockázata. Konkrétan a szerkezet állékonysága veszélyeztethető azzal, hogy a nedvesség nem párolog el a homlokzaton keresztül, hanem beragad, megakad valahol félúton.

A víztaszító felület fontossága külön magyarázatot nem igényel. Bár napjainkban Magyarországon inkább az aszály az, ami a legtöbb problémát generálja, ellenben ha végre megérkezik a várva-várt eső, akkor az nem kis mennyiségben zúdul rá a tájra. Ha a homlokzat ezt a megpróbáltatást nem bírná, akkor a beázás garantálható lenne, ami ugye egy cseppet sem szívderítő fordulat. A szilikon felület nem szívja magába a vizet, hanem konkrétan lepergeti a vízcseppeket, amik ráadásul magukba szippantják a porszemcséket, a kormot és az egyéb lerakódásokat. Vagyis a homlokzat és a falak ilyen módon öntisztuló képességgel is

gazdagodhatnak. Miközben mivel a por nem tud megtapadni sehol sem, így táptalaj sem jöhet létre a mindig éhes penésztelepek vagy algák számára.

A rugalmasság jelen esetben azt jelenti, hogy a szilikon vakolat repedésre kevésbé hajlamos, ezért a vele való munka kifejezetten könnyű, ráadásként az élettartama is kimagasló.

Mennyi az annyi? 

Ezek után már csak egyetlen kérdés maradt megválaszolatlanul. Mennyibe kerül egy ház vakolása? Ugyan dobálózhatnánk átlagos, általános adatokkal, de ennek túl sok értelmét nem látjuk. Nem mellékes, hogy mekkora házról, milyen típusú szerkezetről van szó. Nem mindegy, hogy mennyi vakolat szükséges a munkálatokhoz, ahogy a felkészülésre szánt idő és anyagmennyiség sem szőnyeg alá söpörhető információ.

Az tehát mindebből egyértelműen kiderül, hogy soktényezős egyenlet ez, aminek a végén persze kijöhet a nagyjából reális összeg. De egy valamit így sem-úgy sem ildomos elfelejteni, függetlenül az áraktól. A szilikon vakolat pozitívumainak hála ez a fajta beruházás sokkalta inkább egy, többszörösen megtérülő befektetés. Ami pedig a joggal várható élettartam hosszát illeti, nos, nem esztendőkben célszerű számolni, hanem évtizedekben. A minőségi vakolásnak hála ráadásul a falak épsége is megőrizhető. Na ezért nem vitás, hogy a szakmai háttér az egyetlen alap, amire egy ilyen nagyságrendű felújítás támaszkodhat!

Címkék#vakolat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában