Hirdetés

2023.10.30. 06:00

Peremartoni gyártelep: 32 hektár tisztult meg

32 hektár területet tisztított meg a peremartoni gyártelepen 7,9 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

PR cikk

Forrás: MNV Zrt.

A Berhidához tartozó peremartoni gyártelepen majdnem 100 éve zajlik ipari termelés. Az évtizedek alatt jelentős mennyiségű ipari hulladék halmozódott fel a területen, ahol önálló depóniákat, hulladéklerakókat alakítottak ki. Az állami felelősségi körbe tartozó egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat a nyersanyagok (ammóniumszulfát, ammóniumnitrát, kálisó, foszfátvegyületek) kezelt hulladékait – a meszes, fluoridos, kovasavas iszapokat – helyben, szabadtéren tárolta. 

Forrás: MNV Zrt.

A vegyipari vállalat hatalmas mennyiségekkel dolgozott – évente 200 ezer tonna műtrágyát, 5 ezer tonna ipari robbanóanyagot állítottak elő, a csúcstermelés éveiben közel félmillió tonnás volt az anyagforgalom –, így a veszteség kis hányada is jelentős szennyeződést okozott a felszín alatti rétegekben. 

Az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat területének kármentesítési feladatait vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) végezte el. 

A „Berhida Ipartelep Kármentesítése (Berhida II) projekt” keretein belül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg az állami felelősségi körbe tartozó egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat területének kármentesítési projektfeladatait, melynek első, lezárult szakasza a 2007-2013 programozási időszakban, míg a kármentesítési feladatok második üteme a Széchenyi 2020 program keretében a KEHOP-3.3.1-16-2016-00002 azonosítószámú projekt keretein belül valósult meg, összesen 7,9 milliárd forint támogatásból. 

Forrás: MNV Zrt.

A Berhida II projekt célja a gyárterületen keletkezett talajvíz-szennyeződés további terjedésének megakadályozása és a már szennyezett talajréteg kármentesítése, emellett fontos feladat az első szakaszban kiépült talajvíztisztító-rendszer üzemeltetése is, valamint a T5 jelű iszaptározó kazetta szennyezett hulladékainak elhelyezése ún. stabilizált kémiai állapotban, megfelelően szigetelt és ellenőrizhető műszaki védelemmel.

Az európai uniós támogatásnak köszönhetően sikerült a célként vállalt – a környezetvédelmi hatóság által is elfogadott – 32 hektár terület megtisztítása.

A projekt 2023 második felében zárul le, ezt követően utómonitoringra kerül sor, vagyis a terület állapotát rendszeresen ellenőrizzük majd. 

A projektnek köszönhetően a gyárterületen található szennyezett terület kisebb lett, a talajban, talajvízben lévő szennyező anyagok koncentrációját sikerült mérsékelni, megszüntetni, így a helyi lakosok és az ipari parkban dolgozók kevésbé vannak kitéve humán-egészségügyi kockázatoknak. A kármentesítés a karsztterület ivóvízbázisának védelme miatt is kulcsfontosságú volt, a talaj és a talajvíz szennyezettségének jelentős mérséklése a környező természetes élőhelyek védelméhez is hozzájárul. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában