Hirdetés

2024.01.08. 11:37

Milyen hátrányokkal jár a mai világban, ha netán nincs saját bankszámlánk?

Nem titok, hogy manapság a modern technológia vívmányai számtalan területen szorítják ki a hagyományos módszereket: nincs ez másképp a pénzügyi világban sem. A fiatalabb generációk számára a bankkártyás fizetés teljesen természetes, sokan egyáltalán nem használnak már készpénzt. Vannak azonban, akik még mindig ragaszkodnak ehhez a fizetési eszközhöz, melynek természetesen megvannak a maga előnyei. Szinte bárhol fizethetünk vele, nem vagyunk kitéve egy esetleges bankcsődből eredő problémának, és mindenfajta technológiai ismeret hiányában is könnyen használhatjuk. Emellett azonban számos hátránnyal kell szembenéznie annak, aki még nem rendelkezik saját bankszámlával: lássuk, mik ezek!

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Átláthatatlan pénzügyek

bankszámla nyitás kétségtelenül legnagyobb előnye az, hogy annak segítségével könnyedén számon tarthatjuk bevételeinket és kiadásainkat, hiszen egyszerűen beléphetünk a netbank fiókunkba vagy a telefonos alkalmazásba, és máris visszakereshetünk valamennyi tranzakciót, akár évekre visszamenőleg. Bankszámla hiányában kénytelenek vagyunk saját számításainkra hagyatkozni, magunknak vezetni a kiadásainkat, amibe nagyon könnyen hiba csúszhat, de még ha lelkiismeretesen naplózzuk is, hogy mikor mire költünk, annak összesítése akkor is nehézségeket okozhat. 

Ha készpénzt használunk, minden egyes rendszeres kiadást – a rezsiköltséget, a bérleti díjat, a telefonszámla összegét, esetleg a streaming-szolgáltatások havidíját vagy a lakásbiztosítást – fejben kell tartanunk, hiszen, ha megfeledkezünk valamelyik befizetéséről, annak komoly következményei lehetnek. Ha azonban rendelkezünk bankszámlával, néhány kattintással beállíthatunk állandó átutalási megbízásokat a fix összegű díjak befizetésére, az időszakonként változó összegű kiadások rendezésére pedig választhatjuk a csoportos beszedési megbízásokat, így többé nem kell amiatt aggódnunk, hogy valamelyik számlánk befizetetlen marad.

Bonyolult pénzügyi műveletek

Természetesen a készpénznek is megvan a maga előnye, hiszen könnyebb úgy takarékoskodni, hogy nem csupán egy kártyát érintünk a terminálhoz, hanem kezünkbe vesszük a bankjegyeket, majd megválunk tőlük. Ez az apró pozitívum azonban kisebb jelentőséggel bír azokhoz a kellemetlenségekhez képest, amik ezzel a módszerrel járnak. 

Egy hétköznapi bevásárlás ugyanis igen körülményes lehet készpénzes fizetés esetén: a kasszánál hosszadalmasan számolgathatjuk a fizetendő összeget vagy a visszajárót, a sok aprópénz nem fér el a pénztárcánkban, ráadásul könnyen elszámolhatjuk magunkat, ha pedig nem vittünk magunkkal elegendő készpénzt, kellemetlen pillanatokat élhetünk át, amikor fizetésre kerül a sor. 

Fizetési nehézségek

Bár gyorsan haladunk a digitalizáció felé, a legtöbb helyen még elfogadják a készpénzes fizetést. Ha azonban internetről rendelünk, előfordulhat, hogy csak előreutalás fejében küldik el nekünk a megvásárolt terméket, ekkor pedig bankszámla hiányában be kell mennünk a legközelebbi pénzintézetbe, és ott befizetni a szükséges összeget. Látható tehát, hogy az átutalás sokkal egyszerűbb és kényelmesebb megoldás.

Biztonság hiánya

Ha készpénzt használunk, és egy drágább tárgyat szeretnénk vásárolni, ezt a nagyobb összeget magunkkal kell vinnünk, ami komoly biztonsági kockázatot rejt magában. De egyéb esetekben sem tudhatjuk biztosan, hogy pontosan milyen kiadások merülhetnek fel, ezért a pénztárcánk sosem lehet teljesen üres. Ha elveszítjük, esetleg ellopják a táskánkat, jó eséllyel búcsút inthetünk a benne tartott pénznek is, hiszen utólag nem valószínű, hogy bizonyítani tudjuk, pontosan mekkora összeget is tartottunk benne. 

Ezzel szemben, ha bankkártyánk tűnik el, a kártyát másodpercek alatt letilthatjuk egy egyszerű telefonhívással, így senki nem fér hozzá annak tartalmához. Ha a tolvaj mégis megpróbálja azt használni, a PIN kód ismerete nélkül nem lesz egyszerű dolga, ráadásul a tranzakciónak – vagy annak kísérletének – nyoma van, így könnyen beazonosítható, hogy hol, mikor és ki próbálkozott meg a pénzfelvétellel. 

Korlátozott pénzügyi lehetőségek

Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy kisebb-nagyobb összegű kölcsönre van szükségünk. Lehet ez egy százezer forintos személyi kölcsön, vagy egy többmilliós lakáshitel: a pénzintézet minden esetben bankszámla nyitáshoz fogja kötni az ügyletet. 

A bankszámla hiánya megnehezíti a megtakarítási lehetőségeinket is. Természetes nincs akadálya annak, hogy otthonunkban tegyük félre a hónap végén megmaradt készpénzt, ez az összeg azonban semmilyen hasznot nem hajt, sőt az infláció miatt folyamatosan veszít értékéből. Ha azonban a félretett pénzünket egy megtakarítási számlán tároljuk, a bank bizonyos mértékű kamatot fizet utána, így észrevétlenül is pénzt keresünk.

Merjünk váltani

Annak, aki korábban soha nem rendelkezett bankszámlával, talán ijesztő lehet a gondolat, hogy a pénzügyeit ezen a teljesen szokatlan módon intézze. Nem véletlen azonban az, hogy a készpénzhasználat egyre inkább háttérbe szorul, hiszen a hagyományos módszer híveinek számos nehézséggel kell szembenéznie. Érdemes tehát informálódni, tudakozódni a bankszámla nyitás lehetőségeiről, hiszen egy rövid tanulási időszak után gyorsan rá fogunk jönni arra, hogy életünket a bankkártyás fizetés jelentős mértékben megkönnyíti.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában