hirdetés

2019.03.07. 13:28

Ablaktörlő lapát ellenőrzés legfontosabb lépései

A 'látni és látszani' elv alapvetően fontos a biztonságos autózáshoz, így az ablaktörlő lapátok ellenőrzése is fontos legalább évente kétszer, hogy a 'látni' elv 100 százalékosan teljesülhessen.

Az ablaktörlők ellenőrzésére a legalkalmasabb időpont a tavasz és az ősz kezdete, mint ahogy azt a fekmester.hu weboldala is megerősíti, hiszen az ősz és a tél a veszi igénybe leginkább az ablaktörlőket a több csapadék, a még több felhordott kosz és sár, valamint a hőmérséklet csökkenése miatt, tehát ennek a két évszaknak kizárólag egy teljes mértékben hibátlanul használható ablaktörlővel szabad csak nekivágni.

Tavasszal pedig azért fontos az átnézésük, mert a kemény őszi és a még keményebb igénybevétellel járó téli időszak után elég nagy eséllyel találhatunk rajtuk sérülést, esetleg kisebb javítani, tisztítani valót.

Az ablaktörlő lapát ellenőrzésének első lépései és a csere

Célszerű első lépésben alaposan letakarítani az első és hátsó ablakokat, hogy jól láthassuk az ablaktörlők hibáit működés közben, és ne zavarjanak az ablakokon megmaradó esetleges szennyeződések.

Ha az ablaktörlő lapát csíkot vagy csíkokat húz, akkor hozzáértőknek olcsó megoldás lehet csak a gumit cserélni, de ha nem akarunk bajlódni, inkább cseréljük ki az egész ablaktörlő lapátot. Figyeljünk oda a méretre a vásárláskor – főleg a felemás méretekkel ellátott autók esetében -, de ha a legolcsóbbat vesszük, számítsunk rá, hogy nem tart majd soká, ezzel szemben a jobb minőségű jobban is töröl.

A flexi-lapátos személyautóknál arra különösen ügyeljünk, hogy meglegyenek az összes csatlakozók, mert előfordulhat az is, hogy a szettbe nem teszik bele az összeset.

A csere közben legyünk fokozottan óvatosak, a leszedés után a fém lapáttartó könnyen a szélvédőre csapódhat, ezzel nem kis kárt okozva.

Miket ellenőrizzünk még az ablaktörlőkkel kapcsolatban?

Ha az ablaktörlőket már ellenőriztük, ne felejtsünk el utánanézni az ablakmosó folyadéknak, illetve a fúvókáknak is. Ősszel cseréljük a le a folyadékot télire, tavasszal pedig nyárira. A fúvókákat tisztítsuk ki, ha eltömődtek volna, ha nem fújnak jó helyre, egy tű segítségével könnyen utánaállíthatjuk.

Vizsgáljuk át az ablaktörlő mechanikát is, ha rozsdát vagy sérülést találunk, szüntessük meg a rozsdásodást és alapozás után fessük le.

Mivel óvhatjuk meg az ablaktörlő lapátokat?

Nagyobb igénybevétel után, csapadékos koszos felhordások után ajánlott letisztítani a gumikat és gumiápolóval is átkenni néha.

A legnagyobb segítség azonban az, ha az ablakokat tisztítjuk meg bizonyos időközönként alaposan, ugyanis az ablaktörlő lapátokat a legtöbb esetben az ablakon maradó-ragadó makacs és durva kosz teszi tönkre. Ha azon a guminak többször is át kell mennie, előbb utóbb kialakul egy sérülés, és elkezdődik a csíkhúzás idő előtt.

Az ellenőrzésnek végül természetesen a tényleges kipróbálással kell végződnie, ha tökéletese a szélvédőmosó spriccelése és az ablaktörlő csíkmentesen tisztít, minden rendben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában