Púder Nélkül

2011.04.14. 10:04

A nagyvilág egy fotós szemével

Balatonfüred - Nagy Tímea fotóművész osztrák férjével és kislányával Füreden él, így nem csoda, ha képeinek kedvelt és gyakori témája a Balaton.

Szabó Zsuzsanna

- Van egy kedvenc titkos fotóhelyem is Tihany és Balatonfüred között, ahova gyakran visszatérek, mert mindig más és más a különböző évszakokban. Oda nagyon szeretek kijárni.
Szociofotókat is szívesen készít, bár korábban soha nem fotózott embereket, portrékat, mígnem egy vizsga alkalmával témaként ezt kapta. Azóta nagyon szeret embereket, arcokat fotózni. Személyes kedvence az Erdélyben készített Szénégetők sorozat.
Utazásai során állandóan keze ügyében van a fényképezőgépe, "leghűségesebb" társa.

- Családi kiránduláskor korábban mindig gondot jelentett, amikor sokáig elidőztem egy helyben és elmélyülten fotózgattam. Később a férjemnek is vettünk egy gépet, hogy ő is készíthessen képeket. Azóta ő is viszi magával.
Timit a keleti országok vonzzák, álmai netovábbja India, Kalkutta. Mint mondja, szeretne minél több idegen kultúrát, embert megismerni.
Utazásainak egy nagy akadálya azonban az, hogy retteg a repüléstől, ezért, hogy félelmét legyűrje, terápián vesz részt. Vele ellentétben férje ultrakönnyű repülőgépet tanul vezetni, amivel százszázötven méter magasban szinte lebegni lehet.
 
- Muszáj szembenéznem ezzel a félelmemmel, mert később légi felvételeket szeretnék készíteni fentről. - Hiába, szeret új dolgokat kipróbálni, de itt nem csupán az ilyen extremitásokra, hanem hétköznapi dolgokra is gondol.
- Vendéglátósnak tanultam, ezért főzéskor például szeretek új fűszerekkel, ízekkel kísérletezni.

 


 
Színes, vidám egyénisége környezetén is tükröződik. Kipingálták a házfalakat, a lapokból felépített madárházat, a maradék festékből pedig kislányával együtt a gyerkőc biciklijét és rollerét is. Imádja a színeket, ennek ellenére fekete-fehér képeket is készít a hangulatuk miatt.

- Nagyon kedvelem a színeket, ezért rendkívül elszomorít, amikor látom az embereken, épületeken, hogy minden szürke és sötét. És még csodálkozunk, ha mindenki depressziós lesz és magába fordul.
 
Részben a Kelethez való vonzódásából ered, hogy néhány éve alternatív gyógymódokkal is elkezdett foglalkozni, részben pedig egy korábbi betegség és rengeteg gyógyszer után fordult hozzá. Saját bevallása szerint alkalmazása óta nem volt orvosnál. Ezenkívül érdekli még a meditálás, mindennap több alkalommal gyakorolja. Mint mondja, szereti a részleteket és egy témát más-más szemszögből megnézni és láttatni. Talán ez is egy vérbeli fotós szerepe.
 
- Magyarország tele van csodaszép helyekkel, mind építészeti, mind természeti szempontból. Mégis azt tapasztalom, az emberek ezt nem veszik észre vagy nem akarják észrevenni. Volt olyan, hogy megkérdezték tőlem: "nahát, de szép, ezt hol fotóztad?" Mire mondtam, hogy itt a hegyen, tőlünk nem messze. Alig akarják elhinni, hogy ez a miénk, itt, egy karnyújtásnyira!

 


 
A másik tévhit Timi szerint - amit a több év külföldi kinttartózkodás tapasztalata mondat vele-, a magyarok azt hiszik, kint minden jobb, szebb, mint nálunk. Ő úgy látja, ez nem egészen így van. A fotóival ezért az is a célja, hogy felnyissa a magyarok szemét, értékeljék végre környezetük szépségeit és rácsodálkozzanak az olyan dolgokra is, amit maguktól nem is vennének észre.
 
Kiállításain gyakran ötvözi a művészeti ágakat. Rezzenések című tárlatán a fotóművészetet és az irodalmat elegyítette, egy képbe sűrítve a képi látványt és az azon kacskaringózó életfilozófiai tartalmú történeteket, üzeneteket.
Következő kiállításán pedig a zenét hívja társul, tervei szerint Enrico zenei improvizációjával közösen fognak hatni nemcsak a szemre, de a fülre is.
 
A komoly témák után végül egy kis játék. Ha szín lenne, lila lenne. Ha élőlény, egy nagy madár, ha természeti jelenség, akkor szivárvány. Ha hangszer, akkor pedig hegedű.
 
Zenei ízlése is változatos, a hard rocktól a latinos hangulatú számokon keresztül a klasszikusokig terjed. Kedvenc tárgya a kristálya. Hisz gyógyító erejükben, teliholdkor feltölti őket. Ha ideges, rágyújt, ha fáradt, egy jó zenével, tánccal pörgeti fel magát. Ha újjászületne, ausztrál természeti nép gyermeke lenne. - Mi primitívnek nevezzük ezeket a törzseket, holott mi tanulhatnánk tőlük. A természet tiszteletét és ismeretét.
 


A természetre jobban kell vigyáznunk

A vörösiszap-katasztrófa idején Erdélyben volt, ezért azt csak mások képeiről látta. - Erről és a hasonló borzalmakról, katasztrófákról azt gondolom, nagyrészt mi, emberek tehetünk. A természetet ért támadások miatt a földanyának meg kell tisztulnia, sajnos, ha kell, ilyen áron. Talán így akarja felhívni a figyelmünket arra, hogy ha én nem lennék, akkor ti sem lennétek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!