Púder Nélkül

2013.09.05. 07:02

Mindenki nyert

Több mint százharminc fogyatékos, halmozottan sérült fiatal és felnőtt számára szerveztek élményterápiás programot nemrég a Honvédelmi Minisztérium akarattyai üdülőjében.

Matolcsi Renáta

A gyerekek és hozzátartozóik vitorlásversenyen vehettek részt.

Balatoni kalandok, fellépés egy rockkoncerten, prominens személyek társaságában ünnepi tűzijáték: életre szóló élményekben volt részük idén nyáron is az S. O. S. Gyermekfalu kis lakóinak. Balatonfüreden – többek között – Litkey Farkas Kékszalag-győztessel vitorlázhattak a gyerekek, sokan közülük most először látták a magyar tengert.

– Évek óta hagyomány, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség meginvitálja a gyerekeket és nevelőanyukájukat a Balatonra. Ilyenkor egy kis versenyt is szerveznek, ahol a különböző korú fiúk-lányok besegíthetnek a profiknak, a végén pedig mindenki érmet kap – meséli a balatonfüredi eseményről Barabás Éva, az S. O. S. Gyermekfalvak nagykövete, az RTL Klub szerkesztő-műsorvezetője.

– Nagyon fontosak számukra az ilyen programok. Hasonló élményterápiát tartanak a mozgássérült gyerekeknek, a rendőrárváknak és az egyéb okból hátrányos helyzetűek számára is, köszönet ezért a vitorlástársadalomnak. Éva szívesen beszél immáron tízéves önkéntes munkájáról, mint mondja, ezt a feladatot tulajdonképpen magának találta ki.

Az S. O. S. Gyermekfaluban élő gyerekek szép házakban laknak, szeretettel veszik őket körül, de emellett az év minden időszakában pluszélményeket is igyekeznek adni nekik. A Balatonon például a Magyar Vöröskereszt fiatal önkéntesei által szervezett mentési bemutató után többen mondták, hogy tűzoltók szeretnének lenni.



Ezek a gyerekek súlyos háttérrel jönnek, az élményterápia sokat jelent nekik – mondja Barabás Éva (Fotó: archív)


A gyermekfalvak munkatársai minden követ megmozgatnak: írtak például a Pink Floyd gitárosának, Roger Watersnek, hogy budapesti fellépésén nem énekelhetne-e a kórusban néhány jó hangú kis neveltjük. A híres zenész igent mondott, így a minapi, a The Wall koncerten ők is a színpadon lehettek.

Éva könnyes szemmel nézte a boldog arcokat.Augusztus 20-án az egyik Duna-parti szálloda vendégei voltak, ahol a gyerekek többek között Habsburg György társaságában tölthették az estét és nézhették végig „páholyból” a tűzijátékot. A tombolán befolyt közel 700 ezer forintos összeget az S. O. S. Gyermekfalvak javára ajánlották fel a szervezők. 

– Úgy szólt róluk az est, hogy az nem sajnálatra méltó, hanem segítő szándékú volt, partnerként kezelték őket. S bár az elején kicsit megszeppenve álltak a csillogó környezetben, de aztán feloldódtak és nagyon jól érezték magukat. Elmondtam nekik, lehet, hogy itt a teremben is van olyan, aki nehéz sorból indult – meséli Éva a fogadásról. – Mindig biztatom őket, mert vannak jó példák. Hárman például már Svájcban dolgoznak a vitorlázók segítségével, egy fiút pedig nemrég igazolt le egy futballklub.

A tehetséggondozásra nagy hangsúlyt fektetünk, ezért is van szükség például az egyszázalékos felajánlásokra. Vallom, hogy ne gyermekmegőrzőben tartsuk és „csak” felzárkóztassuk, iskolába járassuk azokat a gyerekeket, akik mellett nincsenek ott a vér szerinti szüleik, hanem valami pluszt is kapjanak, hogy aztán megállják, megtalálják helyüket az önálló életben. Ebben voltak az idei nyáron is sokan a segítségünkre – teszi hozzá Éva.

A gyermekfalvak lakói közül sokan most először látták a magyar tengert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!