Receptek

2013.02.26. 10:18

Hagyományos és modern együtt

Három iskola részvételével szervezték meg a közelmúltban a Séf Szakképző Iskolában a Schnitta Sámuel emlékversenyt, melyen az első helyezést a házigazda intézmény csapata szerezte meg, ők jutottak tovább.

Varga Ibolya

Maurer Istvántól, a csapat felkészítő  tanárától kaptuk meg a menüsor receptjeit. Előételnek kecskesajthabot adtak  zöldsaláta  ágyon csírákkal és diós vinaigrette-el.  Hozzávalók: friss kecskesajt, petrezselyem, snidling, tejszín, zselatin, só, madársaláta, jégsaláta, rukkola, kappia paprika, brokkoli és retekcsíra, az öntethez: balzsamecet, dióolaj, méz, só, durvára darált dió.

A friss kecskesajtot áttörjük, felfőzzük a tejszínnel, majd belekeverjük a vízben feloldott zselatint és a sót. A zöldfűszereket finomra vágjuk  és belekeverjük az olvasztott sajtba. Formába töltjük és hűtőben kifagyasztjuk. A formát meleg vízbe mártva a kihűlt sajthabot kivesszük a formából, majd két centiméteres szeletekre vágjuk. A salátaágyhoz összekeverjük a hozzávalókat, és balzsamecetes diós dresszingget készítünk hozzá.

A versenyző szakács- és cukrásztanulóknak időre kellett elkészíteniük az menüsort, melyben a magyar konyha alapanyagai szerepeltek (Fotó: Gáspár Gábor)

Bárányraguleves cukkinis, juhtúrós raviolival hozzávalói: báránycomb, vöröshagyma, sertészsír, tárkony, citrom, sárgarépa, fehérrépa, só, bors, a  raviolihoz:tojás, liszt, juhtúró, cukkini.

Elkészítés: hagymát finomra vágjuk, és kevés zsiradékon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a kockára vágott bárányhúst, sózzuk, borsozzuk,  enyhén pirítjuk, majd felengedjük a korábban elkészített csontlével. Amikor félig megfőtt, beletesszük a metéltre vágott zöldséget, tárkonnyal és citromlével ízesítjük. Közben tojásból, lisztből és vízből gyúrt tésztát készítünk, egy  milliméter vastagságúra  kinyújtjuk, és betöltjük a cukkinival és a juhtúróval, ráhajtjuk a tészta másik felét, tojásfehérjével  összeragasztjuk a széleket és derelyeszaggatóval körbevágjuk, majd kifőzzük, és tálaláskor a levesbe helyezzük.

Mangalicaszűz zöldfűszeres kéregben zöldborsós rizottóval töltött grillezett gombával, és grillezett sütőtökkel  Hozzávalók: mangalica szűzpecsenye, rozmaring, kakukkfű, sertészsír, zöldborsó, rizs, húsleves, csiperke, sütőtök, só, bors.

A mangalicaszüzet egyben sózzuk, borsozzuk, fél órát állni hagyjuk. Finomra vágjuk a zöldfűszereket, nyers tojásfehérjével összekeverjük,  és a szüzet beburkoljuk a fűszerkeverékbe. Huszonöt  perc alatt  rózsaszínűre sütjük.  A húsból kisült levet beforraljuk, és ezt kínáljuk a sült mellé. Köretként  elkészítjük a rizottót, melyhez a zöldborsót sós vízben megfőzzük és áttörjük. A rizst vajon megpirítjuk, csontlével felöntjük és folyamatosan kevergetve kásásra főzzük. Sózzuk és hozzáadjuk a borsópürét, összekeverjük. A rizottót a külön grillezett gombafejekbe  töltjük. A sütőtököt félig megfőzzük, gömböket vágunk ki belőle, majd serpenyőben megpirítjuk.

Desszertként  mandulás tortácskát készítettek fügelekvárral és fehércsokimousse-al töltve, flambírozott naranccsal. Hozzávalók:  darált mandula, liszt, tojás,cukor, fügelekvár, fehércsoki, tojás, zselatin, vaj,  narancs, barnacukor, rum. Az alapanyagokból először  piskótalapot készítettek, melyekből kiszúróval korongokat vágunk. Ezt krémmel töltötték meg  és flambírozott naranccsal kínálták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!