Rendőrségi

2010.07.14. 12:42

Olaszliszkai gyilkosság: folytatódott a kártérítési per

Nyíregyháza - Szögi Lajos két lányának meghallgatásával folytatódott az Olaszliszkán meggyilkolt tiszavasvári tanár családja által az emberölés elkövetői ellen indított kártérítési per a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon szerdán.

MTI

A négytagú család, valamint a velük egy háztartásban élő három nagy- és dédszülő együttesen 57 millió forint, valamint az összetört gépkocsi utáni 400 ezer forintos kár megfizetését kéri a gyilkosság nyolc elkövetőjétől. 
A szerdai tárgyaláson - amelyen egyik elkövető sem jelent meg - Kocsis Ottília tanácsvezető bíró először a hatodrendű vádlott beadványát ismertette. Ebben az elítélt tagadta, hogy részt vett volna a bűncselekmény elkövetésében, állítása szerint segítő szándékkal ment oda a földön fekvő, vérző tanárhoz, és csak a pulzusát akarta megmérni.
"Semmi közöm nincs a gyilkossághoz" - írta beadványában a hatodrendű alperes, és hozzátette: be fogja bizonyítani az ártatlanságát.
   
A bíróság ezután Szögi Lajos középső, 18 éves lányát hallgatta meg, aki vallomásában elmondta, hogy édesapja vezető szerepet töltött be a négygenerációs családban. Mint mondta, a biológia-történelem szakos édesapa sokat segített három lányának a tanulásban, a család központjának volt tekinthető, minden problémára megtalálta a megoldást.
 "Halála után senki sem találta a helyét a családban, nehéz volt újrakezdeni az életet" - mondta. Idősebb testvérét pánikrohamok gyötörték, ő maga pedig két évig járt pszichológushoz, alvási problémái is voltak.
Szögi Lajos legidősebb, elsőéves főiskolás lánya vallomásában édesapja problémamegoldó képességét emelte ki, s mint mondta, a tragédia előtt szinte tökéletes családi életet éltek. 
Szögi Lajos egykori tanára vallomásában kiegyensúlyozott, toleráns, kedves, családszerető és jó humorú emberként írta le egykori növendékét. "Lajos a jósága miatt halt meg, mert segíteni akart egy másik emberen" - tette hozzá.

A bíróság tanúnak idézte a tanár egykori munkáltatóját, a tiszavasvári általános iskola igazgatóját, aki kollégája és egyben barátja is volt Szögi Lajosnak. "Meghatározó egyéniség volt, minden pedagógustársával jó volt a kapcsolata" - mondta az intézményvezető. Hozzátette, hogy számos kezdeményezés és iskolai program fűződik a nevéhez, emlékét pedig az iskola egyik tanterme és egy róla elnevezett biológiai verseny is őrzi az intézményben.
"Halála nem következett volna be, ha lett volna alkalma szót érteni a támadóival" - zárta vallomását az igazgató.

A tárgyaláson megszólalt a Szögiékkel baráti kapcsolatot ápoló asszony és férje is, akikhez tanár és két lánya a tragédia napján utaztak volna. A középkorú asszony szerint - aki a nyomozati és a bírósági eljárás minden mozzanatát a helyszínen követte - a gyilkosságot végignéző középső lány vállán volt a legnagyobb teher. Elmondta: a bírósági tárgyalás alatt az elkövetők és családtagjaik többször megpróbálták megfélemlíteni a lányt. Előfordult, hogy a folyóson ordítozott vele az egyik elkövető édesanyja - tette hozzá.
 
Szögi Lajost 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, gyermekei szeme láttára verték agyon. A tragédia előzménye az volt, hogy a tanár autója előtt egy kislány a társával átszaladt az úton, majd az árok szélén elesett. Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, megsérült-e a gyermek, ekkor azonban a vélt baleset miatt a hozzátartozók kirángatták a járművéből, és halálra verték. 
 
A per következő tárgyalási napja október 20-án lesz, akkor várhatóan ítéletet hoz a megyei bíróság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!