Rendőrségi

2010.10.28. 16:14

Hosszú évekig fegyházban

Ganna - Rablásokból és betörésekből próbált megélni egy többszörösen büntetett férfi, aki a bűncselekményekbe bevonta nevelt fiát és két fiatalkorút. A fő bűnösök hosszú éveket töltenek fegyházban a jogerős ítélet szerint.

Mátételki András

Tavaly március 7-én a 46 éves pápai Kiss József, valamint két fiatalkorú barátja, a büki B. Attila (19), valamint a gannai V. Zoltán (19) úgy jutott be az idős B. Nándor gannai otthonába, hogy megbontották a tetőt. A padlásajtót befeszítették, a szobaajtót pedig berúgták. Előtte mindhárom vádlott a fejére harisnyát húzott, s egy öngyújtóval világították meg helyiséget.

A zajra felriadt a házigazda, akinek a kezét szigetelőszalaggal összekötötték, majd Kiss vasrúddal fejen és vállon vágta a férfit, miközben pénzt követelt tőle. Megkapta az egyik hokedli fiókjába rejtett három borítékot, amelyekben összesen 33 ezer forint volt. Ezután a házigazdát az ágyhoz kötözték, száját leragasztották, nehogy segítséget kérhessen. A társaság alaposan átkutatta a lakást, ahol több tízezer forintot érő arany ékszerekre bukkantak. A legnagyobb fogásuk az arany cigarettatartó volt, amely önmagában 350 ezer forintot ért. Összesen 540 ezer forinttal rövidítették meg a házigazdát, akinek a kára később nem térült meg.
Kiss József és nevelt fia, Sótonyi Sándor (26) másnap Győrbe utazott, ahol egy hajléktalant ezer forint ellenében rávettek arra, hogy hat arany gyűrűt vigyen be a zálogházba. A 64 ezret érő ékszerekért csak a fele összeget kapták. Egy nappal később ugyanez a hajléktalan 25 ezer forintos közvetítői díjért értékesítette az arany cigarettatárcát 250 ezer forintért egy másik zálogházban.

A társaságnak innentől már nem volt megállás: sorra próbálkoztak lakások feltörésével. Pápán már befeszítették az ajtót, ám a szomszéd kutyája olyan hangos ugatásba kezdett, hogy jobbnak látták, ha lelépnek. Máshol gázsprével lefújták a négylábút, de ott meg ellenállt az ajtó a feszítő vasuknak. Egy harmadik lakásban a kulcs beleszorult a zárba...

Pápakovácsiba tavaly április 4-én éjszaka érkezett a Kiss József -Sótonyi Sándor-V. Zoltán trió, ahol egy idős asszonyról úgy tudták, hogy jelentős készpénze van. Amikor a vasrúddal beroppantották az ajtót, a háziasszony felriadt, s felkapcsolta a villanyt, mire a csapat kereket oldott. Innen átmentek hajnalban Gannára, ahol egy osztrák férfi házába könnyűszerrel bementek, mert nyitva volt a bejárati ajtó. Először körülnéztek az emeleten, ahol szivarokat tettek zsebre, s magukkal vitték a 31 ezer forintot érő digitális fényképezőgépet. A fölszinten alvó férfit szembe fújták gázsprével, majd Kiss József ütlegelni kezdte a vasrúddal miközben eurót követelt tőle. Kiss nevelt fia a nyomaték kedvéért megrugdosta a földre esett férfit. Előkerítették a pénztárcáját, amelyben 40 ezer forintot találtak. A rablók gyalog mentek haza Pápára, ahol a sértett okmányait összetépték, s bedobták egy kukába.

 A Veszprémi Városi Bíróság, mint fiatalkorúak bírósága, egyebek kötött rablás és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt Kiss Józsefet hét és félévi fegyházra, Sótonyi Sándort öt és félévi fegyházra, míg a fiatalkorú V. Zoltánt három év 10 hónapi fiatalkorúak börtönére ítélte. A másik fiatalkorú, B. Attila kétévi börtönbüntetését felfüggesztették, a győri hajléktalannak, mint orgazdának, egy évet kell börtönben töltenie.

A megyei bíróság, dr. Kármán Miklósné büntető tanácsa a közelmúltban helyben hagyta az első fokon született döntést, így az jogerős lett.
 Az év tavaszán megromlott a kapcsolat Kiss és élettársa között. A közös otthonból elköltözött asszonyt sikerült egyszer hazacsalni némi erőszakkal, ahol ellopta volt kedvese bakkártyáját, amiről levett a nevelt fiával együtt 21 ezer forintot. A nővel később összefutott egy kocsmában, ahonnan együtt mentek el.

Útközben összeszólalkoztak, mire a férfi ököllel többször úgy megütötte a nőt, hogy annak eltörött az orrcsontja. Az ítéletben az is szerepel, hogy Sótonyi február közepétől két hónapon át főleg Pápán és Győrben rendszeresen fosztogatta a boltokat, ahonnan több 10 ezer forint értékben lopott el édességet, piperecikkeket. Mivel nem volt elég ügyes, rendszeresen lebukott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!