Rendőrségi

2011.01.12. 11:54

Kolompár-per - Újabb tanú maradt távol, délután folytatódik a tárgyalás

Kecskemét - A hétfői tárgyalás elnapolása után szerdán is veszélybe került a kitűzött bizonyítási eljárás az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) még hivatalban lévő elnöke, Kolompár Orbán és nyolc társa ellen indított büntetőperben, mert egy újabb tanú nem jelent meg a Kecskeméti Városi Bíróságon.

MTI

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a délelőttre beidézett tanúval telefonon kapcsolatba tudott lépni, és délutánra, szóban, ismét beidézte. A tanácsvezető bíró ezután egy a távolmaradását szabályszerűen igazolni tudó tanú nyomozati szakban tett vallomását olvasta fel.
   
A tanú - az egykor SZDSZ-es országgyűlési képviselő, Hága Antónia lánya - vallomása szerint az édesanyja vezetésével működő gazdasági társaság tagjaként került kapcsolatba 2007-ben a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezettel.
   
A több nyelven beszélő, diplomával rendelkező tanú a roma érdekképviseleti szervezet és az oktatási tevékenységgel foglalkozó gazdasági társaság között 2007 elején megkötött szerződés értelmében tolmácsolási szolgáltatást végzett, valamint a szervezet nemzetközi kapcsolatait intézte. Amíg a szerződés érvényben volt, hetente két alkalommal utazott Budapestről Kiskunmajsára.
   
A nyomozati szakban tett vallomásában a tanú kitért arra: 2007-ben 4 alkalommal kísérte a Kolompár Orbán vezetésével utazó küldöttséget külföldre. Kétszer Olaszországban, kétszer Franciaországban jártak, ahol órásműhelyt és építkezéseket látogattak meg. A tanú szerződése 2007 nyarán megszűnt. Vallomása szerint a munkájáért járó díjat a roma érdekképviseleti szervezet kifizette.
   
A bíróság a tanú vallomását azzal kapcsolatban csatolta a bizonyításhoz, hogy az ügyészség jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolja a Kolompár Orbán vezetésével működő kiskunmajsai cigány érdekképviseleti szervezetet. A vád szerint valótlan tartalmú számlákkal számolt el az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével.
   
A roma érdekképviseleti szervezet vezetője és nyolc társa elleni per 2009 novemberében kezdődött meg, majd 2010 nyarán indult újra a kecskeméti bíróságon. Az eljárásban három ügyet egyesítettek. A vádlottakat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítással, sikkasztással, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek és a számvitel rendjének a megsértésével vádolja az ügyészség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!