Rendőrségi

2011.01.17. 13:07

Tunézia - A biztonsági erők könnygázt vetettek be tüntetők ellen

Tunisz/Rabat/Párizs - A biztonsági erők könnygázt vetettek be hétfőn a tunéziai fővárosban, Tuniszban tüntetők ellen, akik azt követelték, hogy a kormányzó párt távozzon a hatalomból.

MTI

A rendőrség és a hadsereg vízágyúkkal, valamint levegőbe leadott lövésekkel igyekezett feloszlatni a tömeget, de több százan maradtak a francia nagykövetséghez közeli helyszínen, a Burgiba sugárúton.
 
A megmozdulás résztvevői azt skandálták, hogy "folytatódik a forradalom", távozzon a kormányzó Alkotmányos Demokratikus Egyesülés (RDC) pártja. Zin el-Abidin ben Ali elmenekült államfő családja másfél tonna arannyal távozott az országból - írta a Le Monde című párizsi napilap hétfőn a francia államelnökséghez közeli forrásokat idézve.
   
A lap beszámolója szerint a tunéziai központi bankban előbb az exelnök felesége, Lejla akarta az aranyrudakat megkapni, de kérését megtagadták. Később Zin el-Abidin ben Ali fordult a bankhoz, előbb neki is ellentmondtak, később azonban teljesítették követelését. A Le Monde szerint a másfél tonna arany ára értéke mintegy 45 millió euró. A tunéziai központi bank ugyanakkor határozottan cáfolta a francia lap értesülését. Egy banki hivatalos forrás közölte, hogy a pénzintézet aranytartalékaihoz nem nyúltak az elmúlt napokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!